Het eureka moment van een dierenarts

getty_rf_photo_of_cat_eating

Ergens vorige lente of zomer luisterde ik fietsend naar het zwembad naar een interview met een Amerikaanse dierenarts die een soort Archimedes-ervaring had gehad. Na een dag waarop hij nog meer honden en katten met diabetes en diabetescomplicaties had gezien dan gebruikelijk schonk hij zich een whiskey in, vleide zich in bad en dacht bij zich zelf:

‘Whaaaaaiiiii?’

Waarom zie ik tegenwoordig zo veel meer suikerzieke honden en katten dan toen ik net van de universiteit kwam, vroeg hij zich af. Is het besmettelijk? Gaan die beesten te weinig naar de sportschool? Nu wilde het toeval dat hij de avond tevoren op National Geographic Channel naar een natuurfilm had gekeken. En daarbij was hem iets merkwaardigs opgevallen. Zowel de grote katten als wolven blijken in hun natuurlijke milieu vrijwel uitsluitend prooidieren te eten. Ze eten in het wild alleen maar vlees.

Verrek zeg.

Dus die dokter stapte abrupt uit bad, slipperdeslapperde naar zijn praktijkruimte en opende de kast met diervoeders die hij zijn cliënten met een leuke marge verkocht. Hij nam er een blik uit, griste ergens een leesbril vandaan en las: ‘Met onmisbare volle granen. Verschaft uw huisdier alles wat het nodig heeft. Ontwikkeld door Professor J. C. H. Jujube.’

Hmmm. De vet slipperdeslapperde terug naar zijn badkuip, nipte van zijn Jamesson, speelde wat met het favoriete pielstukje eelt aan zijn grote teen, rook even stiekem aan zijn vingers (de smeerlap) en toen Gebeurde Het. Eureka! Als een verblindende bliksemschicht trof hem een overweldigend geniale gedachte. Stel nou dat de gedomesticeerde familieleden van die wolven en grote katten… stel nou eens… dat onze honden en katten, ehhh… dat die ook nog steeds volbloed carnivoren zijn. Jeese! Het is nauwelijks voor te stellen (hijg), ze leven inmiddels al honderden, soms wel duizenden jaren in de beschaafde wereld, maar de wetenschap zit vol verrassingen. Als dat zo zou zijn, dacht de door het inzicht bijna duizelig wordende dierenarts, dan zouden die volle granen in het diervoer dat ik namens ‘mijn’ fabrikant aan de baasjes mee geef misschien wel eens de verklaring kunnen zijn voor die bizarre toename van diabetes onder mijn patiëntjes. Dan zou ik zelf meehelpen om ze ziek te maken!

Enfin, de dokter bekwam van zijn bijna orgastische outside the box thinking experience en begon te experimenteren. Zijn eigen kat was te zwaar, zijn hond had diabetes en een verminderde nierfunctie. Hij kocht bij zijn slager zowel spier- als allerlei orgaanvlees en zette zijn huisdieren uitsluitend nog ‘wild’ voedsel voor. OELVKTM (Om een lang verhaal kort te maken): de kat werd lenig, slank en actief, de hond genas. Volledig. Binnen een maand. De dierenarts raadde vervolgens al zijn cliënten aan het fabrieksvoer te mijden als de pest en hun lieverdjes alleen nog soorteigen voedsel te geven. Het aantal interventies en uitgeschreven geneesmiddelen kelderde, maar daarvoor in de plaats stroomden van heinde en verre nieuwe patiënten toe. In één moeite door genas onze dappere dierenarts overigens ook diverse cliënten door hen voorzichtig op de parallel te wijzen. Op de mogelijkheid dat ook mensen een soorteigen voeding hebben. Hij fluisterde: “Paleo”.

Duh. Dacht ik al fietsend. Kennelijk leren dierenartsen niet wat dieren in het wild eten. Of ze vinden het idee dat wat dieren in het wild eten consequenties heeft voor wat hun gedomesticeerde neven en nichten het beste kunnen eten bizar, net als de meeste mensendokters. Toevallig was ik een paar dagen later bij mijn ouders. Hun kat heeft diabetes. Vermoedelijk als gevolg van een behandeling met hydrocortison tegen een hardnekkige luchtweginfectie (!), maar toch, diabetes. Ik vertelde mijn ouders Het Idee. Zij vonden het logisch klinken, maar wilden het wel eerst even met hun dierenarts bespreken. En, je raadt het waarschijnlijk, zij vond het Een Heel Slecht Idee. Een kat hoort blikvoer met volle granen en brokjes op basis van maïs te eten. Kom nou even!

Ik keek een tijdje in supermarkten wat er in diervoer zit en ontdekte dat het ‘lastig’ is om goed kant en klaar diervoer te kopen. Het is allemaal even ‘aanbevolen’ en ‘gezond’, maar er zitten veel koolhydraten in dat spul en veel granen. Lange tijd wilde ik een post over dit onderwerp maken. Zojuist besloot ik dat eindelijk maar eens te doen. In Dagens Nyheter, zeg maar de Zweedse NRC, staat vandaag namelijk het bericht dat de prevalentie van diabetes onder Zweedse huisdieren de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van verzekeraar Agria Djurförsäkring. Iedereen zit met de handen in het haar. Natuurlijk komt er een deskundoloog aan het woord, een dierenarts. Zij moet misschien wat vaker in bad met een mooie whiskey.

Haar verklaring luidt: “Onze huisdieren eten te veel en bewegen te weinig. Er is ook speciaal dieetvoer in de handel. Dat helpt.”

‘Wij’ hebben een dierenarts in de gelederen. Wat vindt zij?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

137 reacties op Het eureka moment van een dierenarts

  1. Ewa zegt:

    twee katten hebbend, zonder diabetes, kan ik me het eigenlijk wel goed voorstellen. ik geef ze eigenlijk alleen brokjes, waarvan ik ook weet dat het koolhydraten bevatten, maar ik denk gewoon toch dat het minder “volle granen en groente achtig” is dan blikvoer. Zal wel niet waar zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat de ene zichzelf regelmatig nog een vers maaltje muis of vogel verschaft. Ben benieuwd naar de reaktie van “onze” dierenarts!

    • Ik geloof dat het een hot item is, Ewa! Er komen meteen al een paar fantastische reacties binnen. Ik weet even niet meer precies hoe koolhydraatrijk gewone brokjes zijn. Ik zal het uitzoeken.

    • Cees van Ringelenstein zegt:

      Diervoeders zijn feitelijk het afvalputje van de voedingsindustrie. Wat daar overblijft en ongeschikt is voor menselijke consumptie gaat naar de diervoederindustrie. Een kennis van mij heeft 2 Duitse doggen. Niets dan problemen. Slechte huid, schurftplekken etc. Krabben, bijten en likken. Torenhoge dierenartsrekeningen zonder enig effect. Niets leek te helpen. Hij hoorde van iemand om rauwe vleesvoeding te proberen. Bij de plaatselijke poelier rauwe, gemalen kipkarkassen gekocht en deze regelmatig aan de honden gevoerd. Binnen 14 dagen waren alle problemen opgelost. De dierenarts was niet geinteresseert.
      Dat opende mijn ogen.
      Ik heb zelf twee honden, een bouvier en een jack russell.
      Ik voer ze om de 2 dagen rauw orgaanvlees en rauwe pens. Tussendoor geperste brokken met wat schapenvet.
      Ze zijn nooit ziek. Blaken van gezondheid en energie. Geweldig om te zien.
      Slechte handel natuurlijk voor de dierenartsen.

      • Cees, je raakt hier de kern van ‘het probleem’. Ziekte/dysfunctie = economie. Er bestaat in de huidige samenleving geen incentive voor het doelgericht streven naar een werkelijk gezonde populatie, of het nu gaat om huisdieren of mensen. Ik wilde dit lange tijd niet aannemen, maar heb te veel diep gefrustreerde wetenschappers gesproken en te veel regelrechte fraude gezien om dat naakte feit nog langer af te doen als complot theorie. Als een model voldoende partijen een leuk inkomen verschaft, zullen die partijen alles doen wat in hun vermogen ligt om dat model te handhaven. Interventies die voorkomen of genezen zonder dat er fors aan verdiend kan worden, zijn niet welkom. Mijn kennis van economie is marginaal, maar dat basale mechanisme meen ik wel door te hebben.

  2. Mooi verhaal weer. Je ziet het overal om je heen: heel veel honden en katten zijn veel te dik. Ik hoor talloze verhalen over hoge rekeningen van de dierenarts.

    Bij paarden (is de hobby) zie je een vergelijkbare ontwikkeling: te veel “krachtvoer” (biks), met (veel)granen en o.a. sojaschroot en vaak te weinig beweging. Allerlei kwalen, koliek, huidproblemen steken de kop op. Veel meer dan “vroeger”.

    Van de week sprak ik een dierenarts gespecialiseerd in paarden, informeerde voorzichtig naar zijn ideeën over optimale voeding bij paarden. Hij had nog nooit van gluten gevoeligheid bij paarden of ponies gehoord. Er begint onderzoek te verschijnen over dit onderwerp, bijvoorbeeld: http://euregiolab.com/laboratoruimonderzoek/Onderzoek%20Gluten%20Paard.pdf

  3. Helen zegt:

    Sinds ik mijn kitten heb ben ik direct over gegaan op graanvrij! Ik koop de brokjes online, de merken Applaws en Orijen. Ze is super zacht en glanzend mooi. Uiteindelijk wil ik ook aan de rauwe vlees en vis, maar dat wil ze nog niet echt accepteren.
    Op youtube staan ook filmpjes hoe zelf de ‘natte’ voeding te maken.

  4. 1skateguru zegt:

    Goh, mijn vader is jarenlang hondenbezitter geweest en fokte voor de leuk Newfoundlanders (nu spreek ik over de jaren ’80 toen er nog naslagwerk zoals het internet was). Geen kleine hondjes, die Newfoundanders en vaak ook met een behoorlijke apetite. Een van mijn vaders favoriete adressen en zeer zeker ook van de honden was het plaatselijk abattoir. Slachtafval van koe, schaap of varken, kop, wervels, hoeven, merg, pens, alles kreeg mijn vader voor een prikkie mee en de honden waren er dol op. Helaas is geval van pens wilden ze vaak ook hun affectie betuigen jegens hun baasje en de gezinsleden. Voor biefstuk haalden ze hun neus op, liever pens als die keus er was. Zalm en stokvis, maar ook schol was erg populair en ging er in met huid en schub (en graat). Ook gewoon aan de vloedlijn van het strand aangespoelde mossels, zeeschuim, zeesterren en vissen werden door de honden naar binnen geslobberd alsof het laatste avondmaal was aangebroken. Dode kwallen waren alleen maar lekker om in te rollen. Toen het plaatselijk abattoir sloot, ging mijn vader naar een slager die nog zelf slachtte, echter dat was ook een uitstervend beroep en toen die de deuren sloot was het op de boer gaan, op zoek naar een boer die af en toe zelf een koe liet slachten en daar gaan bietsen voor het afval. Dat laatste was redelijk lang vol te houden en werd zelfs de laatste jaren weer populairder. Echter ik dwaal af: ‘onze’ honden hadden geen gebitsproblemen. Hun keuteltjes waren kleiner dan die van de teckel van de buren en bovendien verteerden die keuteltjes, eenmaal liggend onder de bosjes in de duinen of het plantsoen, vrij snel en dat in tegenstelling tot de ‘betonhopen’ , zoals mijn vader ze altijd noemde, van de teckel van de buren of enig ander hond uit het dorp. ‘Grote dikke honden’ dat vonden de meeste mensen van de Newfoundlanders, in het algemeen, maar als je met je vingers door de vacht woelde en door de gespierde romp de ribben voelde zonder enige vetlaag van betekenis, wist je dat onze honden gezond waren en niet dik. Mijn vader heeft dat jarenlang lopen verkondigen aan een ieder die het horen wilde, maar nee de meeste fokkers lieten zich liever sponsoren door een groot en wetenschappelijk en door dierenartsen aanbevolen merk zoals Eukanuba en fokten ook navenant een product met allerlei gezondheidsproblemen. Het leuke was dat alle honden die kwamen ‘logeren’ en dus het onze honden bekende dieet voor drie weken volgen, zienderogen opknapten. Destijds stuurden artsen van de diergeneeskunde faculteit regelmatig ‘patiënten’ naar mijn vader, wat hem weer wat voorrang gaf bij de faculteit als er echt wat aan de hand was met de honden 🙂

    • Prachtig verhaal, Skate!!! Dank!

      • 1skateguru zegt:

        super leuke blog van jou en moet ook altijd denken aan mijn biologieleraar van de Havo als hij het had over carnivoren en herbivoren en waar de mens geplaatst moest worden in het rijtje wolf, hond, kat, varken, schaap, paard koe als men keek naar het spijsverteringsstelsel, de lengte van de darmen en het gebit en omnivoor was voor deze vraag geen keuze….. In ieder geval niet in het rijtje varken, schaap, paard en rund (mochten nooit ‘koe’ zeggen) Nee dus ook niet bij het varken volgens onze biologieleraar, alhoewel pubers volgens hem een aparte categorie waren door hun eet- en badgewoonten daar wel dichter bij stonden, mooi toch zo’n man 🙂 Vergeet je nooit meer.
        marin

  5. Hi Melchior! Superleuke post! Ik heb deze discussie al eens gevoerd met dierenartsen en die raken dan een beetje in paniek, want: rauw vlees: ik zou het niet doen. Ik heb vijf katten dus ik kan alleen voor katten spreken, maar die zouden dan toch allerlei stoffen missen. Daar heeft ie wel een belangrijk punt. Dier in de natuur kan ook knagen aan de maag van de prooi en… de botten.
    Maar slimme vooruitstrevende diervoedermakers zijn hier al hoog en breed op ingesprongen en zo is de BARF-formule ontwikkeld, waar ook bot in zit. Er zijn verschillende merken die inmiddels voer aanbieden volgens de BARF-formule (zeg maar Paleo for cats and dogs) en ik zag laatst zelfs een fabrikant die dooie muizen aanbiedt.

    Wat een überlastige factor is in rauw vlees voeren, is dat veel huisdieren (LET OP!) verslaafd zijn aan het lekkere koolhydraatrijke en vaak ook gezoete dierenvoer. Dat is helemaal om te krijsen natuurlijk! Meer nog dan voor mensen ben ik er van overtuigd dat dieren ‘paleo’ moeten.

    Niet alleen diabetes, maar ook tandvleesproblemen: mijn oudste katten zijn allemaal hun tanden kwijtgeraakt, omdat die koolhydraatbrij die voor kattenvoer doorgaat hun tanden niet reinigt. Inmiddels ben ik een stukje wijzer.

    Dus je advies is uitstekend. Maar wel met de aantekening dat mensen het op een verantwoorde manier opvolgen. Als mensen een dier echt alleen maar vlees geven, kan dat misgaan. Dus wie dit leest en wil overstappen: kijk eens naar de talloze verschillende producten die speciaal ontwikkeld zijn voor dieren.

    En dan meteen een leuke over zuivel: ik mag hopen dat er geen mensen meer zijn die hun katten een schoteltje melk geven, want alle katten zijn lactoseintolerant en krijgen diarree van melk.

    Overigens is nog een leuke aantekening dat mijn katten graag gras eten (en nee dat is niet om te braken, ze houden het binnen) en dat ze dat blijkbaar verteren. Dus ze krijgen wel kleine hoeveelheden plantaardige materiaal binnen is het niet via hun voer, dan wel vrijwillig.

    • Superbedankt voor deze aanvullingen, Hanny! Ik ging er vanuit dat de lezers wel snappen ‘geef je dier het hele beest’ (dus vooral ook orgaanvlees), maar dat is misschien niet zo obvious. Verder wil ik even duidelijk stellen dat ik hier verder geen verstand van heb!

      Interessante observatie van die koolhydraatverslaving…

      • Zou het trouwens uitmaken of het vlees rauw of gekookt is? Door koken elimineer je het risico op een vreselijke besmetting. Maar dieren hebben natuurlijk geen lang kookverleden :-).

      • Ja, rauw geeft meer kans op besmettingen. Rauw varkensvlees was daar vroeger berucht om een bepaald wormtype (geldt ook voor mensen), maar katten eten van nature geen varkensvlees…

        Rauwe muizen en vogels lijken me ideaal maar ook die geven een grotere kans op besmetting met van alles en nog wat. Vergeet niet dat het natuurlijke leven ook wreder is, de evolutiedruk ligt hoger als er meer dieren dood gaan.

        Anderzijds is bekend dat een kat of hond die over gaat op vlees (etcetera) sterker maagzuur gaat aanmaken, waardoor bacteriën minder kans maken de maag te overleven.

        Nog een punt van aandcaht: veel rauwe vis voeren geeft risico op tekort aan een bepaalde vitamine. Ook dat lijkt logisch want katten zullen niet veel vis hebben gegeten in hun historie (gezien hun angst voor water) dat ze er zo dol op zijn is misschien een evolutionaire erfenis van de band die ze met mensen hebben. Vergeet overigens niet dat dieren een factor 20 sneller evolueren omdat ze zich veel sneller voorplanten.

        Ik denk niet dat koken het grootste probleem is voor het vlees by the way. Wel is het een gigaprobleem voor de stukjes botweefsel: die worden hard en kunnen splinteren als je ze kookt en dat is een risico (goede vriend van mij heeft weleens per ongeluk eenkat vermoord met een kippenkarkas). Rauwe stukjes bot zijn zachter en lossen moeiteloos op in het sterke maagzuur.

        De wormkuren en dergelijke is ook een interessant punt.. hoe lossen leeuwen dat op? Misschien komt daar het grasknagen wel vandaan, dat ze parasieten eruit werken via het knabbelen op kruiden. Als je die niet kunt aanbieden, lijkt zo af en toe een wormkuur me toch wel fijn. Of dat zo vaak moet is maar de vraag, Er zijn ook natuurlijke worm en vlooienmiddelen te koop overigens. Dat is misschien een idee.

      • 1skateguru zegt:

        vlees, organen etc ongekookt en ongebakken natuurlijk. Botten versplinteren als ze gekookt of gebakken zijn en zijn dan vlijmscherp. Vis: geen zoetwatervis voor honden: parasieten! Liefst zeevis en in het geheel met kop, ogen en staart, zijn ze gek op die lieverds. Kop eerst naar binnen, je denkt dat het automatisch gaat en vaal is dat ook zo uit voorliefde voor de kop en de ogen, maar toch ff opletten

      • Mariet Hoen zegt:

        Skate, dus niet in de magnetron, zoals de dierenarts zegt. Dierenartsen weten ook al niet veel over voeding, net als mensendokters 😉

        Barf, carnibest en bandit hebben allemaal geen varkensvlees, maar wel bot, orgaanvlees, vuile pens, kip, rundvlees, lam, enz. dus volledige voeding.
        Mijn kat haalt zijn neus op voor te ‘oude’ voeding. Hij ruikt dat ’t niet meer goed is, denk ik.

        Johanna, weet je ook waar je die natuurlijke wormenkuur kunt krijgen, op ’t internet is er niets te vinden.

        • Dit is een citaat van internet. Van wormkruid (dat kun je gewoon kopen) wist ik dat het tegen wormen helpt knoflook ook. Ik zou het echter wel afstemmen met een dierenarts met kennis van natuurlijke methodes, die zijn er steeds meer. Soms zijn producten toxisch voor katten of honden waar wij wel tegen kunnen (chocolade bijvoorbeeld, ik bedoel maar…)

          Natural Remedies
          Roundworms, just like other parasites are something that animals have had to live with since the beginning of time. In nature, however, animals are well equipped with a number of herbal ingredients to help keep them at bay.

          Herbs such as Wormwood and Ruta graveolens act as digestive tonics and help rid the system of worms by promoting regular digestive cleansing. They also help by restoring digestive health after parasitic infections. Others beneficial herbs include Cloves and Neem which work to discourage pests and act as natural parasite repellants.

      • Mariet Hoen zegt:

        Johanna, Wormkruid/ Artemisia Absinthium en Wijnruit / Ruta graveolens staan inderdaad bekend om bestrijding van parasieten ( even opgezocht)
        Ook mooie planten, dus die ga ik in de tuin zetten. Kan de kat zijn eigen doktertje spelen.

        Maar knoflook en uien zijn niet goed voor katten en honden, lees ik op verschillende plaatsen.

  6. Oja, ik stuur hem trouwens ook door naar mijn dierenarts

  7. Mariet Hoen zegt:

    Mijn Tijn-ne kat-mannetje is nu 11 maanden oud, geboren op 14 februari.
    Ik kreeg hem op 14 april en hij is Paleo vanaf die dag. Eerst nog even Cats Lovers ( zit bruine rijst in, wel geen graan ) brokjes en blik, maar al gauw alleen rauw vlees. Daarbij is hij een echte barefoot runner buitenkat.
    Het rauwe eten is wel duurder dan ‘goedkope’ blikjes, maar op de lange termijn is de dierenarts natuurlijk duurder.

    De dierenarts zegt ieder keer dat hij goed groeit, maar écht niet te dik is. Ze laat me voelen dat je zijn vel kunt schuiven over zijn ribben. Zo hoort het te zijn ! Katten ( ik denken honden ook ) hebben geen onderhuidse vetlaag waardoor de opperhuid vast zit aan het bindweefsel, zoals bij mensen.
    Als ik de dierenarts vertel dat ik rauw vlees geef, kijkt ze zorgelijk, en zegt dat ik het eerst in de magnetron moet verwarmen. He ? Dan is het toch niet meer rauw ? Doe ik niet.
    Wel heeft ze nu Cats Lovers blikjes en brokjes te koop 🙂 , naast het graanvoer 😉

    Waar ik nog niet uit ben zijn de wormenkuurtjes en vlooien/teken spuitjes ! Is dat wel nodig en wat zijn de bijwerkingen ?

  8. Leonie zegt:

    Ik ben sinds een half jaar overgestapt op meer ‘paleo’-achtig voer (in ieder geval geen granen meer) voor mijn drie katten. Het verschil is het grootst merkbaar bij de oudste obese kat, zij is inmiddels iets minder obees en huppelt weer een stuk actiever de trap op en af. Soms probeer ik wel wat vers vlees of vis, maar ze moeten het niet zo. Het zal met de door Hanny aangehaalde verslaving te maken hebben wellicht. Misschien moet ik het gewoon weer eens proberen. Wel heb ik eens gehoord (geen idee of het klopt) dat dieren (katten) wanneer ze vrijwel uitsluitend brokjes eten ze op latere leeftijd vers vlees niet meer (goed) kunnen verteren. Iemand daar bekend mee?

    • MJoze zegt:

      Katten zijn kieskeurige eters en als ze ouder zijn is het lastiger om ze over te zetten op vers voer. Soms lukt dat gewoon niet.
      Overzetten moet trouwens altijd rustig gebeuren, niet zozeer vanwege het verteren van het vlees, maar vanwege het verteren van botten (die deel uit moeten maken van het dieet). Altijd beginnen met (platgeslagen) `zachte` botjes, bv kippennekken.
      Je kunt trouwens in Nederland goed aan vers voer voor je honden en katten komen, er zijn een aantal internet winkels die zowel kvv (kant en klaar vers voer = gemalen) als vlees, bevleesde botten en organen aanbieden.
      Daarnaast zijn er 2 goede sites die veel info geven over vers voeren en een forum hebben waar je al je vragen m.b.t. vers voeren kunt stellen. Het is echt geen rocket-science, maar je moet je wel even verdiepen in vers voeren voor je er aan begint.
      http://www.barfplaats.nl en http://www.voernatuurlijk.nl/

  9. Leonie: j het is waar dat als ze eenmaal gewend zijn aan brokjes, hun maagzuur minder sterk wordt, maar als je geleidelijk over gaat op vers vlees, dan wennen ze daar aan. Gewoon steeds meer van het nieuwe voer bijmengen.

  10. willem zegt:

    Mooi verhaal, Melchior, met interessante reacties.
    ‘k Heb twee honden (ik had het er hier al eens eerder over). Al aardig oud, inmiddels, 15 en 12. De oudste kregen we een jaar of zeven geleden. Kruising tussen schapendoes en terrier, geloof ik. De ‘jongste’ is een Tibetaanse Mastiff.
    De ouste kreeg een jaar of vier geleden suikerziekte. Is, na een ongeluk, ook nog blind en hoort nauwelijks nog wat. Kreeg de bekende brokjes en blikjes en dierenwinkel en supermarkt. Dat hij suikerziekte had, was al snel duidelijk. Dierenarts: caninsuline. /Ging langzamerhand verder achteruit. In de dierenwinkel stond op een gegeven ogenblik een nieuwe bediende. Kregen wat praat over hondenvoer, en suikerziekte. Waarom, zo vroeg hij, gebruik je geen vers vlees i.p.v. dat gemengde granenspul? Heb je dat dan? Bleek nieuw te zijn en lag in vriezer. De eerste keer even kort gekookt, daarna tweemaal daags een verse portie. De hond is er gek op, maar, belangrijker, hij ‘doet’ het er goed op: aan een significant kleinere hoeveelheid caninsuline heeft hij genoeg, is vitaler (wel 15 jaar, dus stel je daar niet teveel van voor) en rustiger. Zijn spijsvertering werkt opzienbarend beter!
    ’t Is niet makkelijk om voor een redelijk bedrag vlees te halen bij de slager. Daarom maar op deze wijze, hoewel ook hier de kosten flink oplopen.
    De oudste is nog nooit bij de dierenarts geweest, behalve aanvankelijk voor de z.g. broodnodige jaarlijkse injecties… Ondaks de grootte is het een kleine eter. Doet het al die twaalf jaar op een bepaald merk brokken. Voeren hem wel iedere dag een beetje bij met een stuk vlees zoals van de ander.
    Vroeger, sprak de oude man, hadden we thuis een Sint Bernhard. Kreeg Donatin, weet ik nog wel. Maar wel elke zaterdag hart en pens, gehaald bij een slachterij in de buurt.

    De moraal van dit verhaal? Dat je niet alleen v.w.b. de mens je gezonde verstand moet gebruiken betreffende voeding, maar dat dat eveneens geldt voor de dieren die je hebt. Dus het antwoord op de vraag met welke voeding de mens/het dier is geevolueerd tot wat
    zij/het is, moet eigenlijk leidinggevend zijn.
    En natuurlijk is het van de gekke: carnivoren die granen voorgeschoteld krijgen. Nee, nee, dat is geen onwetendheid van de diervoederfabrikanten (en de dierenartsen), maar de neiging om heel gemakkelijk geld te verdienen en de zaken lopende te houden. Over de ruggen van de argeloze dieren…

  11. Jan Peter van Doorn zegt:

    Doe gewoon zoals mijn moeder(hondenfokster) al vijftig jaar doet: pens en hart door de week en op zondag een biefstukje. Niet dat de honden dat nu veel lekkerder vinden, maar het geeft haar een goed gevoel.

    “Jongen, wil jij even die 50 kilo pens in stukjes snijden en in de diepvries doen” ” Ja, mam”.

  12. JudithM zegt:

    Ik lig heeelmaal in een deuk!! Precies waar ik me de laatste tijd zo over verwonder. Ik heb de konijnenkorrels dus onder de loep genomen.Tarwe, soja en afgewerkte olie is bij de meeste voeders het hoofdbestanddeel. Zelfs konijnensnoepjes obv melk en suiker!!!! Na lang zoeken eindelijk grainless konijnenvoer gevonden (op alleen hooi overleven ze ook, maar toch) Resultaat; speelplezier voor 10!! ipv heel de dag bewegingsloos en depressief in een hoekje…

    • MJoze zegt:

      Ik heb er geen ervaring mee maar het bevat:
      Vlees en dierlijke producten (rundvlees en hemoglobine poeder), mais, tarwe, rijst (alle drie voorgekookt), vetten en oliën (rundervet, sojaolie,zonnebloemolie, lijnzaadolie (koudgeperst)), biergist, lecithine, inuline, mineralen, vitaminen en sporenelementen.

      Mais, tarwe en rijst heeft een carnivor niet nodig. Sojaolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie ook niet.
      Als je gewoon vers voert (vlees, bot en orgaan) krijgen ze voldoende vetten en vitaminen etc binnen.

    • Angelique zegt:

      ja mijn hond vond het niet lekker,misschien kan je eerst een proefverpakking aanvragen ?

    • Angelique zegt:

      mijn reactie is voor Sandra van der Heijden bedoeld

  13. Eveline van os zegt:

    Vraag me af hoe dat danvolgens u zit met katten die dieetvoer hebben vanwege ernstige gezondheidsproblemen zoals blaasgruis en nierfalen? Mijn ene kat van 16 heeft medicijnen en dieet vanwege dr nieren en de andere kat vanwege zijn blaasgruis.

    • Hanneke Schreurs zegt:

      Op barfplaats.nl kunt u heel veel info vinden over katten en vers voeren. Er schrijven ook dierenartsen mee. (Ik heb geen aandelen 😉 ben alleen enthousiast omdat ik er zelf zo’n goede ervaringen mee heb wat betreft onze bijna 14 jaar oude herder)

    • Hillie zegt:

      Hallo Eveline, er zijn meerdere soorten blaasgruis (als u niet weet welke soort uw kat heeft, kunt u dit altijd navragen bij de dierenarts). Er vanuit gaande dat het struviet is (komt het meeste voor): -dit wordt veroorzaakt doordat de PH-waarde van de urine te hoog is. Brokken bevatten veelal granen e.d., waardoor de PH-waarde hoger wordt, en vaak verbeteren klachten al door over te stappen op vlees (uiteraard eerst erin verdiepen alvorens over te stappen).
      In de dieetbrokken voor struvietgruis zit veel zout om het dier meer te laten drinken waardoor de blaas beter doorgespoeld wordt en meer struvietkristallen uitgeplast worden, maar het zout is niet gezond voor de nieren. Ook wordt er een kunstimatig zuur aan toegevoegd om de urine zuurder te maken (de PH te verlagen), en dat is ook geen gezonde zaak.
      Daarvoor in de plaats zou u een tijdje vleesvoeding kunnen proberen, en als dit de urine niet genoeg verzuurt, kunt u dit eventueel aanvullen met wat cranberrysap (per heel klein beetje opbouwen vanwege de smaak 🙂 ). Uiteraard onderwijl geregeld de urine na laten kijken op zuurgraad en hoeveelheid kristallen e.d..

  14. Een slimme opmerkzame kippenboer in mijn omgeving had ook zo’n eureka moment.
    Hij zag zijn vrouw geestelijk en lichamelijk opknappen toen ze koolhydraatbeperkt en vetrijker ging eten. Hij merkte bij zijn kippen op dat ze steeds sneller in de middag onrustig werden en aan elkaar aan het pikken gingen. Onrustige ADHD-kippen. Ze vroegen steeds sneller om eten.
    Ook merkte deze slimme kippenboer op dat de kippen in de loop der jaren steeds meer ziektes kregen, de dierenarts moest steeds vaker te hulp komen om de ziektes met antibiotica te lijf te gaan.
    Toen kreeg hij het eurekamoment.
    De kippen krijgen altijd zaad, maar de laatste jaren was het zaad veel meer verarmd. De olie is er uit geraffineerd en de koolhydraatrijke resten van het zaad waren voor zijn kippen.
    De leverancier bevestigde het verhaal.
    Actie dacht de kippenboer. Aangezien hij uit een paardenfokkersfamilie kwam kende hij het paardenmiddel: lijnzaadolie. Daar is hij het kippenvoer mee gaan verrijken.
    Het resultaat laat zich raden: kippen rustiger en gezonder, minder snel een hongerklop en minder antibiotica.
    Alleen de dierenarts is iets minder happy.

    • Hans zegt:

      Dank Yvonne voor de tip !
      Mijn Groninger Meeuwen zeuren al vroeg in de middag om hun handje gemengd graan ….
      Eitjes,ho maar… . Wie weet gaan ze weer es produceren van lijnzaad i.p.v. consumeren en mesten .
      Eindelijk weer eens gezonde eitjes voor de baas , met lijnzaad 😉 ?

    • willem zegt:

      Maar hoe zit dat nou eigenlijk met jullie kippen? Lijnzaad?
      Maar hebben ze wel een vrije uitloop? En worden ze niet bijgevoerd met allerhande groen?
      Bij mij, en nooit problemen en een constante leg, ook in de winter: ’s ochtends gemengd, gemalen graan (haal ik bij een ekokippenboer in de buurt) en overdag zo nu en dan groen, groenteafval van de tuin en wat er eventueel van tafel overblijft (meestal niks, trouwens). Echt niks aan de hand..
      Kippen, ze zetten geen snavel in de bleekselderij die ik vanmiddag meenam, maar zijn wel gek op visresten.
      Zaden, wormen, slakken, insecten, bessen en groen, daar willen ze het mee doen.

      • Hans zegt:

        Willem ,het hangt van de soort kip af denk ik .
        Mijn kipjes zijn al van eind oktober van del leg , in de rui , alleen op stok zitten , bleke kammetjes , niet lekker in de veren zitten . Haan kraait inmiddels iels beter op rare tijden , ik zou niet kraaien dan 😉
        Legmeel en groentenresten en buiten lopen is ook niet echt boeiend meestal , ze zitten wat op de stok te zitten . Eind van de middag wachten op handje gemengd zaad is de highlight….
        Ook voor mij om de opbrengst van de mestplank op de composthoop te transporteren ……

      • willem zegt:

        Natuurlijk heb je gelijk, Hans. De soort bepaalt veel. Jij hebt die Groninger Meeuwen, ik had ooit een toom Friese Zilverpel. Zelfde gedrag. Sommige vlogen trouwens over alles heen naar de punt van het dak van een aanpalend gebouw…
        Ik wil eigenlijk maar zeggen dat ook kippen zijn wat ze eten. Daarom gaf ik dat rijtje voedsel. Met granen moeten we trouwens oppassen. Zit tegenwoordig vol met ‘Monsanta’, g.m. mais e.d. Daarom haal ik dat voer bij die kippenboer die biologisch werkt.
        Of we het nu over mensen hebben, of over (huis)dieren, voeding doet veel! Daarom is het, volgens mij, in alle gevallen beter om voedingspatronen en -middelen te hanteren die nog het meest lijken op die waarmee de mens en het dier zich ontwikkeld hebben tot wat ze zijn: een evolutionair product.
        Geen fratsen dus, doe normaal en gebruik je verstand.

        1. (Die mest van de kippen, Hans, is fenomenaal. Vooral voor planten als de prei. En op de composthoop verwerken is een prima zaak.)
        2. (Jaloers ben ik op het feit dat jij een haan erbij hebt, Hans. Heb ik ook wel gehad, een haan, maar de buurt – ik woon midden in een klein stadje – was er minder blij mee. ’s Ochtends om vier uur wakker geschud worden door dat gekraai, werd door een enkeling niet leuk gevonden. Dan maar zonder. Jammer.)

    • muizenoren zegt:

      In de US zouden alle bio-eieren afkomstig zijn van kippen die UITSLUITEND plantaardig voedsel krijgen. Geen idee of dat klopt en of het hier (B/NL) ook zo is. Voor zover ik weet moet een kip ook wormen en slakken eten.

    • Fantastisch verhaal, Yvonne. Dank!

  15. Eva zegt:

    Ik heb geen honden,katten of konijnen (allergisch), dus kan niet meepraten. Maar toch even een reactie: Melchior, je hebt mijn avond helemaal goed gemaakt. Ik heb me blauw gelachen om je stukje, vooral dat ‘slipperdeslappen’. Erg Leuk 🙂

  16. Hanneke Schreurs zegt:

    Leuk stuk 🙂 BARF (biological appropriate raw food of bones and raw food) is niet nieuw in Nederland, maar helaas nog niet bij iedereen bekend. Kijk maar eens op http://www.barfplaats.nl daar vind je heel veel info en er schrijven ook dierenartsen mee. Er zijn daar trouwens ook behoorlijk wat mensen bezig met Paleo en aanverwanten. Onze herder krijgt al een jaar of 6-7 BARF. Vroeger dacht ik altijd dat ie niet oud zou worden, heel slecht eten, slechte ontlasting. Tot ik barfplaats ontdekte. Volgende maand wordt hij 14 jaar en op wat artrose na in 1 poot is hij nog goed gezond.

  17. muizenoren zegt:

    Vroeger, toen ik nog een kat had, kreeg ik van de dierenarts te horen dat al dat vlees veel te sterk was voor het beestje. Ze kreeg voor 2/3 “kwaliteits”-blikvoeding (ik was toen nog jong en onnozel), maar ook regelmatig hart, lever, rauwe vis, rauw ei en restjes room en boter. De blikvoeding ging er meestal redelijk goed in, maar als die andere dingen werden voorgeschoteld vloog ze er naartoe alsof ze uitgehongerd was. Ze is met dat “te sterke” eten zonder veel problemen 17 jaar geworden.

    • George zegt:

      “Vroeger, toen ik nog een kat had, kreeg ik van de dierenarts te horen dat al dat vlees veel te sterk was voor het beestje”
      tja, dat is een opmerking waardoor je begrijpt hoe ver ‘wij” van het padje zijn afgeraakt door een mengeling van reclame, goedgelovigheid (het staat toch in de folder dat het een gebalanceerd dieet is na jarenlang onderzoek in onze laboratoria), gemakzucht, onnozelheid, expertgeil zijn, niet meer zelf nadenken. Want wat is het toch “moeilijk” om te bedenken wat goed voor een kat of een hond is, àls (ik zeg: àls) je er even bij stil staat.
      Helaas ben ik ook in die val gestapt: mijn Duitse Herder kreeg in de 60-er jaren altijd pens van het abattoir (voor 2 gulden een hele pens :-)), maar toen werd dat verboden en ging ik over op Bonzo; dat arme beest, vermagerde helemaal, totdat we gingen nadenken; gelukkig vond ik een slager die hart e.d. verkocht, ze knapte al heel snel op).

      Later werd mijn poes (met Whiskas groot gebracht en gesteriliseerd) heel dik en toe kreeg ze een dieet van de dierenarts om af te slanken; we moesten om de 2 weken terugkomen, ze werd dan gewogen en dan werd er volgens het “uitgekiende” plan weer een bepaalde hoeveelheid van dat dieetspul voorgeschreven; dat was in de begindagen van mijn Paleo ontdekkingen voor mezelf en toen ging er bij mij ook een licht branden: weg met die klerezooi en bedrog en geld-uit-je-zak-klopperij en nitwitterigheid van die dierenartsen: barf ! De poes is heel oud geworden. De twee andere katten van ons krijgen uitsluitend barf en onze nieuwe hond ook. Het is overigens nog wel even zoeken welke barf, maar nu doet ze het heel goed op Kivo.
      niet het goedkoopste, maar dat moet je op den lange duur zien: al die dierenartsenrekeningen zijn veel duurder……
      Wat er met onze katten en honden en andere gedomesticeerde dieren (koeien, paarden, kippen) gebeurt , is zo duidelijk en kan zo toegepast worden op mensen:
      precies hetzelfde verhaal: geef ze voedsel waar ze niet voor geschikt zijn…….en de rest staat hier op het blog, maar kan inderdaad echt op een bierviltje, nee, een postzegel: eet natuurlijk. Daarvoor zijn er echt geen geleerden nodig en talloze onderzoeken en weer het zoveelste bewijs dat een stofje in boerenkool kanker bestrijdt of zo of dat je beter 1 dag of nee 1,000009 dagen moet vasten…..als je eenmaal door hebt dat je zelf moet denken en al die marketing- en expertshit, maar paleo/lowcarb-blogshit van je hebt af gegooid (maar dat duurt ff, want zou die huisarts met zijn statines en bloeddrukverlagers toch niet gelijk hebben met zijn bedreigingen van hart- en vaatziekten en een gewisse, zeer spoedige dood?) (Het vergt enige moed om hem te zeggen: nee, ik ga mijn eigen weg, houd je door een pharma-verkoper aangesmeerde troep maar, wordt eens wakker man en ga eens opnieuw studeren en doe je vissen uit het water in een kartonnen doos i.p.v. in een aquarium, want dat is beter voor ze 🙂 of stel aan de dierentuin voor dat ze de leeuwen voortaan uitsluitend brood geven en als ik dan dood ga, liever op mijn manier ip.v. aan de leiband te lopen).

  18. Frank zegt:

    Leuke blog Melchior! 🙂
    Met het voeren van ingevroren eendagskuikens krijgen katten (en naar het schijnt ook honden) ook gemakkelijker goede voeding binnen. (wel even een beetje opwarmen..)
    Katten kunnen wel gaan slepen met die beesies, dus bij voorkeur in een afsluitbare ruimte of buitenshuis hiermee voeden 😉

    • Ewa zegt:

      Jaren geleden gewerkt in een kattenasiel. Die liep natuurlijk op giften, en daar werd eens in de zoveel tijd zoveel blikken whiskas gekocht. Omdat dat voer was dat alle katten wel aten. Maar, bij geldgebrek werden het eendagkuikens, gekookt met spinazie. Kregen ze namelijk ook alles mee binnen.

  19. Helene zegt:

    Altijd katten gehad. Na overstap op betere kwaliteit voer veranderde karakter en gezondheid positief. Maar 1 van de katten bleef maar kotsen; heel gevoelige maag. Toevallig zag ik op een website eeen reclame voor kvv (kant en klaar versvoer) en ben dat gaan geven. De kotsende kat vond het heerlijk en heeft (bijna) nooit meer gekotst. Andere kat vond het niet zo lekker en bleef ander voer eten. De kat op kvv kreeg een prachtig glanzende vacht en werd superzacht. Ik ging me meer verdiepen in het rauw voeren (en vond ook http://www.barfplaats.nl) en heb de andere kat ook op barf (bone-and raw food) gezet. Dat kostte iets meer moeite maar nu eet ze ook niets liever. Toen wij een hond kregen was het dan ook geen vraag wat we zouden gaan voeren. Via wat zoeken op internet (o.a. op verschillende merken kvv) vond ik iemand die zelf bevroren kvv aan huis levert (meestal krijgen ze een biologisch merk dat zeer betaalbaar is, ongeveer de prijs van “kwalitieitsbrokken”). Daarnaast geef ik af en toe een kipkarkasje e.d. De katten barf-en ook nog met zelfgevangen muis en vogel. Zoek voor je zelf overstapt
    wel eerst de nodige informatie. het is bijv. belangrijk om voldoende bot in je voer combinatie te geven en dat het rauw is. Rauw is belangrijk omdat gekookt bot makkelijk splintert en geeft nauwelijks problemen met infecties omdat het maagzuur van rauw gevoerde dieren heel zuur is (dat overleven bacterieën niet) en het voer maar zo’n uur of 4 in het maag/darmkanaal zit (in tegenstelling tot de 12 uur dat voer met granen erover doet)

    ps. Melchior, wat een super interessante blog heb je.Als voormalig verpleegkunduge en al 15 jaar suikervrij/arm vond ik nooit zoveel nieuws op diverse blogs. Maar sinds ik jou volg heb ik al zoveel geleerd!
    Zelf nog niet helemaal paleo maar wel koolhydraat arm. Heb mijn ouders weten te overtuigen en vader spuit nog maar 30% van z’n insuline :-))

  20. James zegt:

    Waar het allemaal aan ligt weet ik niet mensen maar het is me wel opgevallen dat kippen gek zijn op groenvoer. Het hele jaar door ’s morgens een paar happen van het kippenvoer (layer mash 17 of 18% eiwit) en daarna naar buiten, snavel aan de grond. Eerst gras, klaver enz. Pas daarna rond rommelen, onder de struiken op zoek naar slakjes, wormen. Krabben, kijken,krabben kijken. Nu ze binnen zitten in de winter (ze haten sneeuw, zetten er geen poot in) krijgen ze elke dag een grote stronk boerenkool. Die wordt volkomen leeg geplunderd. Als je daarna de stronk en stelen fijn hakt, eten ze die ook op. Leggen is wel wat minder in de winter. In de zomer 25 of meer eieren van 31 kippen. Dat is nu gezakt tot rond de 16-18.
    Iets heel anders, maar ik weet niet waar het onder te brengen. Net een heel belangrijke link van Mercola gekregen. Gewoon te zie op Youtube

    Heb nog maar een half uur bekeken maar heb het idee dat we hier weer een klein stukje van de puzzel hebben. Het is minder belangrijk hoeveel toxins we binnen krijgen dan de manier waarop ons systeem er mee omgaat. Heb zo nu en dan ademloos zitten kijken. Twee presentaties van zo’n anderhalf uur. Alsof je een college van een week mee loopt. Hij zegt ook een talk van 6 uur in 3. ”..Dr. Christopher Shade, a mercury and glutathione expert from the University of Illinois, explains how your body’s natural heavy metal detoxification system works. It’s a lengthy lecture — about three hours. But if you truly want an in-depth understanding of this topic, he gives an excellent presentation of the latest science about the human biochemistry of mercury… (Mercola)

  21. James zegt:

    Zei ik belangrijk? Interessant? Correct that! This is voor de beetje ingewijden hier majorly belangrijk. Waarschijnlijk een heel aantal aha belevingen. Net de eerste helft helemaal gezien.

  22. Mariet Hoen zegt:

    James, interessant ! I am looking.

    • James zegt:

      Mariet let op hoe het enzymen proces gehinderd wordt en hoe weer de lipopoly’s weer opduiken. De hoeveelheid mercury die vrijkomt in je mond van de ‘zilver’ vullingen is om ziek van te worden (pun intended). Maar wat het meest verbazend is is de alles overheersende invloed van mercury. Moet de tweede video nog beginnen. Heb echter de neiging om die eerste weer opnieuw te bekijken. Pretty impressive from an ex-organic farmer. Temeer daar wij hem aardig kunnen volgen terwijl zijn publiek uit doktoren en tandartsen bestaat.

  23. Mariet Hoen zegt:

    James, ik zal het ook 2/3 keer moeten bekijken om er iets van te begrijpen. Wat ik tot nu toe begrijp is dat kwik/ amalgaam en ‘andere’ metalen en giften, door dát proces wat jij benoemt, niet meer verwijderd kunnen worden, doordat de darm en nieren geblokkeerd worden. Gevolg: op de lange duur, inflammation. Maar nogmaals, nog vaker kijken !

  24. Mariet Hoen zegt:

    James, Grappig, Christopher Shade, noemt in Part 2, Sodium R/ Lipoic Acid voor insuline resistentie bij diabetes.
    Dat slik ik al, samen met Mariadistel-extract, beiden op aanraden van Ron Rosedale !

    • James zegt:

      Jeese, jij kunt sneller dan wij hier. Zijn nog aan het na debatteren over de consequenties van een en ander. Heb zo’n idee dat Joe Mercola dit speciaal nu heeft opgevoerd vanwege de overal dringende adviezen om de griepspuit te halen. En we weten dat in die griepspuit een hele smerige organomercury compound zit.(Thimerosal) Trying also to get my head around the implicaties van de vicieuze cirkel die in feite regelrecht aansluit op Spreadbury. Maar bovenal het voorbeeld van die kikkers vind ik heel griezelig. Het feit dat we met een derde generatie met amalgams zitten en te maken krijgen met een eindeloze hoeveelheid auto immune problemen en allergies etc. En dan amalgam poisoning als mogelijke oorzaak van insuline resitentie? Ik hoor de bezwaren al. Zie Carbsane al steigeren. Om met de grote voedings satan te spreken : we weten er nog niet veel van af.

  25. Paleolland zegt:

    Ik heb twee katten, en afgezien van een sporadisch muisje, vogeltje (en ja ook een keer een van de tamme konijntjes die hier in het park rondhuppelen), krijgen ze alleen brokjes. Wel van een goed merk (zo kieskeurig zijn ze dan ook weer wel, de albert heijn troep negeren ze stelselmatig), maar ik herken de opmerking van de verslaafde kat… die barf site ziet er goed uit. Misschien Elvis en W. James dan maar vanaf nu ook aan het paleo voer, net als de rest van het gezin 🙂

    • George zegt:

      Ik zie dat je al tot “inkeer” gekomen bent 🙂 wat betreft de brokken, maar het toont wel aan dat zelfs mensen zoals jij (en ik ook, zie mijn bericht hier boven) enorm geïndoctrineerd zijn want het is van een goed merk!? Dat merk heeft dus gewoon betere lokstoffen dan Albert Heijn er in gedaan. Uitsluitend brood voeren aan leeuwen, ja dat zien we wel in, dat dat oneigenlijk is, maar bij brokken van bijvoorbeeld “Hill’s™ Science Plan™” wordt ons verstand opeens uitgeschakeld;
      je zou voor de grap eens deze website: http://www.hillspet.nl/nl-nl/science-plan/index.html moeten lezen en dan die piramide!? Het is een gotspe…….(“Uw huisdier komt bij al 70 jaar op de eerste plaats” (LOL nee: ROTFLUTS ) (of: RTFM: Read the fucking manual….. for animals )
      (sorry, ik laat me even gaan, heb je als je op zo’n afkortingen site kijkt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_internetjargon )

      • Dit is een grappig fenomeen. Sommige mensen zijn zelf paleo, maar hebben het principe nog niet op hun huisdieren geprojecteerd, anderen geven hun huisdieren barf of ‘paleo’ maar staan er niet bij stil dat ook het zoogdier mens een voedingsniche heeft. Ik ben erg benieuwd hoe dierenarts Tannetje Koning aankijkt tegen paleo voor mensen en hoe ze zelf eet. Maar ik heb inmiddels geleerd dat ook bovenstaande post door velen als te hard en zelfs schofferend zal worden ervaren, dus ik heb waarschijnlijk mijn eigen glazen ingegooid ;-).

  26. Mariet Hoen zegt:

    James, Heb het wel helemaal bekeken, maar nog maar 1/3 begrepen. Opgeslagen, dus morgen meer zien, en nog eens. Dat van die vicieuze cirkel is heel interessant en dat je glutathione niet genoeg is of geblokkeerd wordt, om de giften uit je lichaam te verwijderen. Daar moet ik nog op studeren. En het verband met Ian Spreadburry. en John James. Hoop dat ze elkaar bevruchten 😉
    Allemaal kleine puzzelstukjes. Ingewikkeld allemaal, maar erg spannend.

    Ik heb dit jaar de laatste keer de griepspuit gehaald. Had er veel last van, nu ik anders eet. Net alsof ik gevoeliger ben geworden. Misselijk, hoge suikers, terugslag, duurde een week.

  27. Ik kreeg een keer een super grappig advies van de dierenwinkel waar ik was:
    “Meneer u kunt het beste deze nemen, hier zitten geen granen in gevolgd door “want katten eten normaal helemaal geen granen”
    Daar was ik het natuurlijk volledig mee eens, maar toen ik naar de obese verkoopster keek en ik haar vroeg wat ze tussen de middag ging eten zei ze toch brood.
    Het voer is wel super het kost alleen letterlijk 10 maal zo veel als normaal kattenvoer.( 26 euro per zak)
    Maar aangezien ik zelf paleo kan ik het mijn kat niet onthouden.

    @melchior meijer,
    Melchior ik ben in voorbereiding om onderzoek te gaan doen naar linolzuurintake en chronische pijn , ik zou je graag een keer betaald willen intervieuwen.
    Aangezien ik geen E-mail van je heb benader ik je even op deze wijze, een tijdje geleden schreef ik over mijn unilever / becel avontuur op foodlog
    Ik ben via http://www.blogjegezond.nl of via vosteopathie@gmail.com te bereiken.
    Alvast bedankt
    Groeten
    Robert de vos

  28. Angelique zegt:

    Vind het ook altijd een beetje raar dat mensen vinden dat honden en katten alleen maar fabrieksvoer moeten eten,beetje hetzelfde als een klein kind mag alleen maar babypotjes eten.
    Sommige mensen kunnen echt heel fanatiek die pakjes en blikjes verdedigen en ik vind dat iedereen dat dan ook maar zelf moet weten er zijn dieren die wel 15 jaar worden op dat voer dus echt slecht zal het niet zijn.
    Zelf voer ik na heel wat omzwervingen van Barf en KVV en diarree nu Prins geperste brok en wisssel dit af met Prins diepvries, wat een ander er ook van vind,mijn hond is niet meer aan de dunne ,heeft sindsdien geen keelontsteking meer en zijn huid is ook opgeknapt,geen jeuk meer.
    Ik ben dus heel blij,mijn poes heb ik op barfen gezet maar die gaat nog liever dood dan daar een hap van te proeven geloof ik dus helaas zit die op het allergoedkoopste brok….brokkenpiloot

    • Doris Voss zegt:

      Het basisvoer voor onze hond zijn de broekjes van Renskes. http://www.renske.com/
      Dat is ‘normaal voer voor dieren zonder troep’ om het kort te omschrijven.
      Ernaast krijgt ze af en toe stukjes avocado, groenten ( pompoensoep vind Bibi heerlijk) olijfolie, komkommer, – dus eigenlijk van alles en nog wat tijdens het koken haar kant op gaat. 😉 Brood, pasta nooit, dan wordt ze dik.

      • George zegt:

        @Doris Voss: Goed bedoeld dat “renske” maar ik zie niet helemaal in dat droogvoer en met al die kunstmatig toegevoegde ingrediënten goed voor een hond en/of kat zouden zijn…maar goed, als jouw dier er wel bij vaart……anderzijds wil ik persoonlijk het dichts bij de natuur en natuurlijk blijven: dus rauw, alles van het hele dier/prooi, met huid en haar en vooral botten en organen en dat prooidier moet ook weer natuurlijk gegeten en geleefd hebben……

  29. Hans zegt:

    Op mijn speurtocht om mijn Friese Stabij ook van de brokken af te krijgen kwam ik hier uit http://www.tammengadiervoeders.nl/ ( van de zonnebloemolie zijn ze inmiddels afgestapt ) .
    Ben van plan eens in Assen te gaan kijken , kreeg via de telefoon al een goede indruk.
    Van hen kreeg ik de naam van een dierenarts die WEL van voeding wil weten , applaus ! Een Richard de Leth dus maar dan voor dieren 😉 Hier een duidelijk intervieuw

    heel herkenbaar voor de 6 lezers van dit blog ……:-)).
    Dit is haar webstek http://www.centrumoase.nl/pages/1/home/ voor heel veel meer info .

    • Hanneke Schreurs zegt:

      Hé dat is Tannetje, bij haar zit je goed! Zij schrijft ook mee op barfplaats.nl 🙂

      • Mariet Hoen zegt:

        Ben ik met Ewa eens. Precies dat onderscheid. Onze voorvaderen en vooral de moeders hebben eeuwenlang kruiden en planten ingezet bij ziektes. De kennis daaromtrent is grotendeels verloren gegaan.

        Er worden veel plantenextracten synthetisch nagemaakt door de farmaceutische industrie, zoals digitalis, galega officinalis ( metformine ) enz.
        Ook werd curare gebruikt om te jagen. Het dier werd verdoofd, door een blaaspijl met curare en kon zo makkelijker gevangen worden, of ging al dood door de verslaping van de spieren, zijn ademhaling stopte. Het wordt nu nog gebruikt bij operaties als spierverslapper.

        Mijn dochter zweert bij klaver tegen opvliegers. Die moet wel van een bepaald merk zijn, anders werkt ’t bij haar niet.
        Niet alles werkt bij iedereen hetzelfde, dus een kwestie van uitzoeken. Ik denk ook dat er veel gesjoemeld wordt met homeopatische middelen. Tegenwoordig kun je ze op iedere hoek van de straat krijgen. Of de samenstelling dan goed is kun je niet controleren en dat is jammer.

      • Mariet Hoen zegt:

        Melchior, als jij het zegt zal het wel waar zijn 😉
        Dat onderscheid wordt vaak niet gemaakt. Zo als Ewa het noemt, dat potentiegedoe, vind ik ook erg vaag. Daar geloof ik niet in. Kruiden, misschien wel. Maar dan wel in de natuurlijke vorm, gewoon in het eten. Zoals groenten.

    • Dit moet echt iedereen bekijken. Haar inzichten/klinische ervaringen zijn vrijwel 1 op 1 van toepassing op mensen, met in achtneming van onze econiche (de voeding van de coastal dweller die ook wel eens in teamverband een buffel uitput). Wat me licht verbaast is dat iemand die zulke nuchtere conclusies trekt, ook waarde hecht aan homeopathie… Dat is in mijn ogen volstrekte onzin. Denk ik te vierkant?

      • Ewa zegt:

        mijn mening over homeopathie is dat er zeg maar “twee soorten” zijn. Het ene is het “natuurgeneesmiddel” en het andere dat potentiegedoe. Dat laatste houd ik me maar verre van, maar het eerste heeft me zeker in diverse gevallen beter geholpen dan “gewone” geneesmiddelen. Dus ja, ik vind vaak dat mensen te vierkant denken als ze homeopathie gelijk geheel afschrijven. 🙂 Homeopathie gaat wel meer uit van het geheel terwijl de gewone geneeskunde meer symptoombestrijding is.

        • Eh, homeopathie en fytotherapie zijn twee volstrekt verschillende dingen, dames. Als een arts over homeopathie spreekt, doelt ze op homeopathie en niet op meetbaar aanwezige stoffen. Dunkt mij. Homeopathie werkt met ‘verdunningen’ waarin geen molecuul van de ‘werkzame’ stof valt aan te tonen. Fytotherapie of kruidengeneeskunde werkt met farmacologisch actieve stoffen in farmacologisch actieve doses (en is daarom net zo potentieel werkzaam en gevaarlijk als welke farmacologische interventie ook).

      • George zegt:

        kan aandacht zijn van de homeopaat (aandacht doet wonderen, de meeste homeopathische artsen geven veel aandacht…en dat geeft de gemiddelde allopathische arts niet), maar wat is dan toch de verklaring dat het bij paarden ook werkt? (uitgebreid Duits onderzoek naar geweest, kan ik nu niet zo gauw vinden…)

      • George zegt:

        @Melchior
        Ik zou zo zeggen:
        zoek het maar uit 🙂
        http://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/streit-um-homoeopathie-tierischer-placeboeffekt-a-743592.html
        òf:
        http://www.st-hippolyt.de/de/beratung-und-aktuelles/futterjournal/ausgabe-4/113-homoeopathie-und-pfefferminze

        Verder vind ik het allemaal heel onschuldig: “Baat het niet, dan schaadt het niet”** en dat kan je niet zeggen van al die medicijnen met allerlei bijwerkingen en ook volkomen onbewezen effecten….

        **tenzij homeopathie misbruikt wordt door machtsgeile charlatans bij goedgelovige patienten

    • Hans zegt:

      Dit adres beveel ik aan : http://www.herbyvers.com/. Goed spul en prettige prijzen , haal het zelf af in Wolvega , je weet niet wat je ziet en wat er zoal te krijgen is , De website is helaas niet compleet.. Mijn hond smult er van ! Ik wissel mix 1 af met mix 2 .

  30. Aad zegt:

    Huiskatten moeten zeker geen granen eten. Groenten daarentegen zullen zeker goed zijn voor uw kat, in beperkte mate, een en ander is ook geheel natuurlijk.
    De natuurlijke prooi van uw kat zijn in de regel planteneters en in de natuur zal de kat dan ook de deels verteerde plantenmassa in de ingewanden eten. Op die manier bestaat een deel van het kattendieet uit plantaardig materiaal. In de ingewanden van planteneters zullen in de natuur in de regel geen grote hoeveelheden granen te vinden zijn, dus past dat ook niet in het dieet van uw kat.

  31. Cees van Ringelenstein zegt:

    Herbyvers te Wolvega. Hier vleesvoeding, pens etc. voor normale prijzen. Ik verdien er niks mee hoor.

  32. Karin zegt:

    Klopt, daar heb ik het ook jaren gekocht. tegenwoordig voor mij iets dichterbij: Lotgering in Abcoude.
    Ik kan niets m.b.t. katten melden, maar onze 4 honden eten allemaal vis/vlees/orgaan/bot in verschillende samenstellingen en zijn er dol op. Ook de 2 oudjes (engelse bulldog en pbgv van allebei 12) die toch het grootste deel van hun leven brokken kregen eten moeiteloos rauw. Af en toe wat groenten afval of fruit (vinden ze lekker) en een beetje schapenvet erdoor. Onze dierenarts vond het ook een zeer slecht idee! Tja, ze zijn nooit ziek, hebben een prima gewicht, zijn levendig, glanzen je tegemoet enne… wormen? Nooit gezien.

    • Dank, Riesjart!

      Dit is weer zo’n moment waarop ik mijn irritatie jegens Guyenet moet onderdrukken. Hij weet heel goed dat zo’n snelle aanpassing onder gigantische evolutionaire druk tot stand is gekomen en mogelijk slechts een soort noodverband is. Net zoals lactasepersistentie bij mensen een noodverband is. Het voorkomt dat ze zich al melk drinkend doodschijten voor ze zich kunnen reproduceren, maar het voorkomt niet dat de melkconsumptie later in het leven nog allerlei collateral damage veroorzaakt.

  33. willem zegt:

    Interessant, riesjart. Zoals bekend wijkt Stephan Guyenet wel enigszins af van de evolutionaire visie van mensen als Cordain e.a. ‘In other words, both humans and dogs responded to increased starch consumption with similar genetic adaptions.’ Zijn conclusie, waarmee hij aangeeft dat, tot op zekere hoogte, zich in het neolitische tijdperk zodanige genetische aanpassingen hebben ontwikkeld dat granen door het genoom herkend en geaprecieerd worden.

    • riesjart zegt:

      Inderdaad, al wordt er nergens in het artikel gesproken over granen!

      • willem zegt:

        Right! Zetmeel!! Slip of the pen. (Eig.: weer te haastig. Moet dat eens afleren).

      • willem zegt:

        Schiet me nu te binnen. Was laatst in de dierenwinkel om dat vlees, waar ik het eerder over had, te kopen. Kwam zo te praat met de dienstdoende dame, alleraardigst trouwens. Over de natuurlijke voeding voor honden. Zij beaamde dat vlees de meest natuurlijke voeding is, maar voegde daaraan toe: ‘Maar een beetje graan is ook heel goed, aanvullend’. toen ik daarop nog even doorging, beargumenteerde ze dat met: ‘Ja, want wanneer de hond/wolf een prooi verslond, werden eerst de organen en ingewanden opgegeten, en in de maag en darmen bevinden zich nog etensresten van de prooi, en dat waren deels granen….’. Leuk toch?

    • Mariet Hoen zegt:

      Ha, Willem, die discussie had ik ook met zo’n dame van een dierenwinkel. Precies hetzelfde argument. Volgens krijgen ze allemaal les van de dierenvoedselfabrikanten 😉

      Ja, vroeger toen het graan nog onschuldig was en al bijna verteerd door het prooidier, dat er wel tegen kon.

      ‘Goede’ leveranciers verwerken ook vuile pens in hun voer, wat inderdaad gras en misschien wat voor-verteert graan toevoegt.

      Maar dat is heel wat anders als puur graan toevoegen aan slecht vlees, om goedkoop de boel op te vullen en er dan smaakstoffen bij te mengen, zodat de beesten er aan verslaafd worden, zoals de diervoeding-blikjes-brokjes-maffia doet.

    • riesjart zegt:

      Je zou ook kunnen zeggen, honden zijn naast de mens geevolueerd en hebben naast enkele genetische aanpassingen ook de westerse ziekten meegekregen als diabetes en tumoren. Ben benieuwd of dat ook voor wolven in het wild geldt, misschien kan de relatie wolf-hond wat vertellen over de verschillen tussen een paleolitische en een neolitische levensstijl. 😉

  34. George zegt:

    kijk, je kunt wel “bewijzen” met die genetische aanpassingen die hij, (Stephan Guyenet), aanvoert, en dus (!) dat honden tegen koolhydraten kunnen, en dat lijkt ook heel wetenschappelijk, en het zal ook wel kloppen, maar dat is nou typisch wetenschap: een detail er uit plukken, niet het geheel betrachten en dus vanuit een detail conclusies trekken!?

    Je kunt ook je gewone verstand gebruiken en begrijpen dat honden* desalnietemin beter “barf” kunnen eten i.p.v. in de fabriek geproduceerde brokken met 80% koolhydraten, plantaardige oliën en nog meer troep, plus iets wat lijkt op vlees……bijna alle hondenbezitters en fokkers rapporteren gezondere honden en een langer gezond leven met barf, dat zegt mij genoeg en niet dat detail-geneuk van wetenschappers…. (sorry guys, ik merk dat ik de laatste tijd een beetje feller word.:-) )……

    * net zoals m.b.t. mensen: ook daar zie je eindeloze wetenschappelijke onderzoeken dat bepaalde details goed of slecht zouden zijn, maar ik zeg: “Nothing in biology makes sense, except in the light of evolution”. Kortom: ik hoef al die wetenschappelijke bewijzen niet te lezen om zeker te weten dat natuurlijk, onbewerkt voedsel gezond is en dat je dat van de rest niet kunt weten, omdat de evolutionaire aanpassingen heel langzaam gaan….dus een ieder voor zich kan het risico nemen dat bepaalde voeding uitgevonden tussen nu en 10.000 jaar geleden toch te eten, maar de meeste mensen doen dat niet uit vrije keuze, maar omdat ze niet beter weten en het is ook raar als je voor het eerst hoort dat bijvoorbeeld granen wellicht niet zo gezond zijn of zuivel………

    • Zojuist verschenen in Nature en samengevat in de LA Times:

      Carbs were key in wolves’ evolution into dogs

      Comparing the DNA of dogs and wolves shows that dogs’ ability to easily digest carbohydrates, originally from starch in scraps left behind by humans, helped enable their domestication, a study finds.

      January 23, 2013|By Rosie Mestel, Los Angeles Times

      Long ago, some brazen wolves started hanging around human settlements, jump-starting events that ultimately led to today’s domesticated dogs. Now geneticists say they have identified one of the key changes that turned wolves into the tame, tail-wagging creatures well-suited to living by our sides — the ability to digest carbohydrates with ease.

      Meer: http://articles.latimes.com/2013/jan/23/science/la-sci-how-dogs-evolved-20130124

      Zoals George terecht opmerkt: het gaat erom in welk perspectief je die onderzoeken zet.

  35. Ik gaf mijn 2 ratjes al geen rattenbrokjes, maar volledig paleo-voer, groente, fruit en af en toe een stukje vlees. De kat krijgt nu ook zoveel mogelijk paleo-voer, en heel soms nog wat brokjes, heb vandaag een heus paleo-dieet voor hem gekookt, en hij vond het heerlijk. welliswaar met boekweit, dus misschien niet 100% paleo-kat vriendelijk, maar natuurlijk altijd beter dan die troep uit de winkel. Het recept staat op http://www.facebook.com/Hallopaleo

    • MJoze zegt:

      Heb jij wel eens een kat (of tijger) een potje zien koken met daarin groente? Katten zijn carnivoren, dus het spijt dat ik het moet zeggen maar dit recept heeft niets met paleo voor katten te maken. Als je je kat soortspecifiek wilt voeren geef je hem/haar rauw vlees (met botten) en orgaan.

  36. James zegt:

    “What shall we do with these killer cats?”
    ”..government-affiliated scientists have produced statistical proof of feline perfidy, in a new study showing that cats stalk and kill 2.4 billion birds and 12.3 billion mammals in the United States each year, give or take a few billion.
    This “kill rate” is two to four times higher than previously believed, and worse than that attributable to windmills, cars and other “anthropogenic” killers.
    The victims include not just rats and mice but also songbirds, chipmunks and other valued wildlife species, according to the New York Times…”
    http://www.washingtonpost.com/opinions/charles-lane-the-evil-that-cats-do/2013/02/04/f3b7f422-6f08-11e2-8b8d-e0b59a1b8e2a_story.html?wpisrc=nl_opinions
    Niet veel gras en fruit eters daar. Wordt tijd dunkt me dat we castreren van pets gaan belonen uit een belasting op de ongecastreerde. Werk voor een hele grote groep werkelozen.

  37. Bastiaan zegt:

    Het verbaast me dat het nog niet genoemd is:
    In de jaren ’30 is het effect van gedenatureerde voeding (o.a. gekookt vlees) op katten en hun gezondheid uitgebreid onderzocht door Francis Pottenger en vastgelegd in het boekje Pottenger’s cats. Mores van het verhaal: geef katten gedenatureerd (gekookt) voedsel en ze degeneren razendsnel. Zijn werk sluit naadloos aan bij de waarneming van Price. De vijfde generatie kan zich uiteindelijk niet meer voortplanten. Een dieet van rauw vlees en rauwe melk (daar is ie weer!) maakte dat ze generatie op generatie gezond bleven.

    • Pottenger’s cats zijn al vaak genoemd, Bastiaan. Er is weinig mysterieus aan die waarneming. Het is progressieve taurine-deficiëntie. Taurine is voor katten een essentieel aminozuur. Als ze onvoldoende taurine krijgen, ontwikkelen ze exact de afwijkingen die Pottenger beschreef. Koken maakt taurine voor katten minder opneembaar.

  38. Bastiaan zegt:

    Ah, okee, ik zag het hier in de topic verder niet genoemd.
    Wat het mij zegt, is dat je een kat kattenvoer moet geven, rauw vlees dus, en een mens mensenvoer. Zodra je daar mee gaat knoeien, ontstaan er deficiënties.

  39. Otto zegt:

    Kwam nog een paar interessante linkjes tegen, over dat vlees gemiddeld genomen minder hondenpoep veroorzaakt. De maker van Energique meldt dat op zijn website (http://www.energique.nl/nl_NL/nieuws/95/uit-het-nieuws:-vleesvoeding-55-miljoen-kilo-minder-hondenpoep ) en ik kwam het ook nog tegen in het RD: http://www.refdag.nl/oud/econ/971208econ07.html

    En het schijnt ook nog minder te stinken. Iemand ervaring ermee? Ikzelf stink volgens mij inderdaad minder als ik voornamelijk vlees/dierlijke producten heb gegeten 😉

    • George zegt:

      ja en ja

      als je dat vergelijkt met brokkenpoep van honden van gelijke grootte, dat heeft een gigantisch volume en het stinkt….

      en mijn hypothese: minder tot geen teken, maar ik kon dat nergens geverifieerd vinden

      • MJoze zegt:

        Rauw vlees geeft inderdaad veel minder ontlasting, die naar mijn idee ook veel sneller verteerd. Er is mij door een stratenmaker wel eens gevraagd of ik slangen in de tuin had. Hij vond wat ingedroogde ontlasting van de honden en dat ziet er hetzelfde uit 😉 .
        2 van mijn honden eten rauw vlees, maar de derde is allergisch voor vlees. Zij is dus vegetarisch. Voor haar kook ik een maaltje van groente, aardappelen en tofu met aanvullende vitaminen. Deze voeding is natuurlijk niet optimaal voor haar maar zo bijt en krabt ze tenminste niet haar hele huid kapot. Ze doet het verrassend goed op dit dieet en ook dit voer geeft minder ontlasting. Ik denk dat het ook voor huisdieren veel belangrijker is om alle toevoegingen en granen weg te laten dan je op de macro-nutrienten te concentreren. Dat is trouwens geen advies om je hond vegetarisch te voeren, want dat zou ik nooit doen als ze niet zo verschrikkelijk allergisch was.
        2 observaties:
        De dames vechten nog wel eens en m.n. degene die rauw vlees krijgen genezen daar veel sneller van dan vroeger (toen ze nog brokken kregen). Heeft denk ik zowel te maken met andere bacterien in de bek als een verbeterde weerstand.
        Ten tweede wat betreft teken: Een van mijn honden die rauw vlees eet heeft bijna dagelijks teken als ik haar daar niet voor behandel. De andere 2, waarvan er een dus vegetarisch eet, hebben er vrijwel nooit last van.

    • Minder pathologisch riekende uitwerpselen worden breed gemeld in met name de very low carb wereld. Op de vele Zweedse LCHF-blogs is het een terugkerend thema. Er schijnt ook sprake te zijn van sterk gereduceerd toiletpapiergebruik en het verdwijnen van remsporen, dit tot vreugde van fabrikanten van wit ondergoed. Een en ander is helaas nog niet bevestigd in goede RCT’s.

    • Hanneke zegt:

      Klopt. Versgevoerde honden produceren véél minder poep. Als ik hier in de buurt eens rondkijk dan legt de gemiddelde brokgevoerde Maltezer grotere drollen neer dan mijn versgevoerde herder. (Gelukkig ruimt nagenoeg iedereen t op hier in de buurt.) Hij poept meestal ook maar 1x per dag. Regelmatig slaat hij zelfs een dag over. Toen hij brok at was dat minimaal 1x per wandeling. Ik kan niet zeggen dat de drollen van mijn hond helemaal niet meer stinken, maar de geur is inderdaad niets vergeleken met die van brokkendrollen.

    • Hanneke zegt:

      Minder teken gaat hier helaas niet op.

  40. Hans zegt:

    Otto, in het door jou genoemde product zit ook nog steeds graan , dus zal ik dat niet kopen voor mijn hond. Ergens naar boven noemde ik het merk wat ik wel koop , 2 verschillende mixen van vlees , orgaanvlees(o.a. vuile pens) en botten. Alle voedingsstoffen zitten hierin , geen toevoegingen zoals graan en groenten of andere zooi. M.a.w mijn hond heeft nog minder ontlasting hierdoor en stinkt niet/nauwelijks.
    Verbazingwekkend in het begin hoe weinig ontlasting en met minder moeite ook. Als hij wel weer eens van zijn brokken eet is de ontlasting weer als stopverf en grotere hoeveelheid.

    Verbaas je hier hoe weinig vlees er in brokken zit , wel veel andere troep wat een hondenlichaam moet kwijt zien te raken http://brokkenvergelijken.wordpress.com/

    George, minder teken zou idd best kunnen al kan Pulvex Spot ook z’n werk goed doen.Wormen heeft mijn hond ook niet , die kuren gebruik ik dus ook niet meer. Preventief is onzin omdat het dus niet werkt als-ie geen wormen heeft 😉

    Eigenlijk logisch , ik gezond eten dan mijn hond natuurlijk ook.

    • Hans zegt:

      @ George, heb nog eens nagedacht over dat jij en hond geen last van teken hebben .
      Nou ik (nooit) en hond (meestal) ook niet , we lopen elke dag door hoog gras en onder bomen door , hond krijgt KVV (Kant en Klaar Vers) vlees met elke dag daar doorheen een ruime theelepel knoflookpoeder ,
      Zijn baas verwerkt bijna dagelijks vaak tot een bol verse knoflook ……
      En ik ruik ons nooit ;-)..

  41. Esther zegt:

    Mijn 18-jarige kat maand geleden overgezet op rauw vlees/kvv. Het was paar dagen even wennen voor haar, ik maakte me zorgen door het gebrek aan ontlasting en of ze bot wel kon verteren, daar ze 18 jaar op brok/blik heeft geleefd, maar no prob en de ontlasting is natuurlijkerwijs veel minder en veel compacter…ze eet nu niks liever meer dan natuurmix van Bibi, waar een heel kuiken doorheen zit. Geef haar ook 1x per week een ff geklutst rauw ei, wat ze heerlijk zit op te slurpen. Wat een verschil! Betere vacht, vitaler, gewoon jonger! Die natuurmix haal ik bij de enige (!) dierenarts in heel Den Haag die pro-versvoeding is/promoot en verkoopt en er bij zweert, al 23 jaar.

  42. Hans zegt:

    Hoi Esther ,
    Wees blij en zuinig op je dierenarts , maar wie is het ? Misschien hebben meer mensen en vooral dieren er baat bij in je regio , dus graag meer wat info …..

    Overigens nogmaals de link naar Tannetje Koning :

  43. Esther zegt:

    Yep, dr. John :-))
    = John Woudstra, dierenkliniek Westhage
    http://www.dierenartsonline.nl/index.php?id=176

  44. sigme zegt:

    Meer dierenartsen met een eurekamoment:

  45. Hans zegt:

    Helaas geen dierenarts te vinden die GEEN brokken verkoopt en achter KVV staat noordelijk van de praktijk van d.a. Tannetje Koning in Otterlo ?

  46. Paula zegt:

    Op facebook werd een oproep en foto geplaatst van een hond met ernstige huidproblemen.
    Na drie weken op natuurlijk voeding zonder toevoegingen en glutenvrij al resultaat:

    Zo’n 3 weken geleden stelden wij jullie voor aan Diesel de Golden Retriever, met ernstige huidproblemen.
    Samen met zijn baasje hebben we Diesel overgezet op BARFmenu, nadat er al verschillende brokken en KVV merken waren geprobeerd.
    Het is nu zo’n 3 weken verder en de verschillen zijn verbazingwekkend! De plekken op z’n lichaam trekken steeds meer weg en de huid wordt steeds mooier. Diesel zit steeds lekkerder in zijn vel en geniet weer van zijn maaltijden. Het is prachtig om te zien hoe voeding, dat gebaseerd is op de natuur, zo veel goeds kan betekenen voor de hond!

    Voor de facebookers onder ons ook de link:
    https://www.facebook.com/BARFmenu?fref=ts

    Wat is overigens het verschil tussen een lezer en een volger van deze blog? Ik koekeloer iedere dag even om te lezen en te leren, als Paleo-er en Gewichtsconsulent in opleiding.

  47. Dank Paula! Dieren zijn net mensen :-).

    Het verschil tussen een volger en een lezer is me ook nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik geloof dat een volger bij een nieuwe post geattendeerd wordt. Lezer klinkt prettiger ;-).

    Hoe is het om als paleo-er een opleiding tot gewichtsconsulent te volgen? Wat gebeurt er als je paleo-inzichten in de groep gooit?

  48. Hielkje! Wat een vondst! Besteld. Dank 🙂 .

  49. Hans zegt:

    Voor de honden- en kattenbaasjes ;
    http://www.dierbewust.nl/10-waardevolle-tips-met-de-voordelen-van-vers-vlees-hondenbrokken/
    Rechts staan vele links naar artikelen .
    Heb geen belangen in het bedrijf maar ben er tevreden over en mijn stabij Bas is het levende bewijs van bovengenoemde voordelen.
    Kijk eens wat een enorme keus http://www.herbyversvoer.nl/

  50. Bianca zegt:

    Heerlijk geschreven.

    En mss ook wel om te proberen bij onze border collie van 29 kg…..

Plaats een reactie