Wubbo Ockels: “Jullie hebben mij ziek gemaakt.”

Pieternel van Velden brengt op Foodlog een interessant verslag van het recent gehouden Nationaal Voedingsdebat. In het verslag is ook bovenstaand filmpje opgenomen, waarin Wubbo Ockels op indrukwekkende wijze uit de doeken doet hoe hij het omgaat met zijn kanker. Pet af. Opmerkelijk is dat Ockels vooraf tegen de verzamelde levensmiddelenfabrikanten schijnt te hebben gezegd: “Jullie hebben mij ziek gemaakt.” Hoe zielig ik het ook vind dat hij kanker heeft en kennelijk min of meer uitbehandeld is, zijn lot is in mijn ogen niet de schuld van de fabrikanten. Verreweg de meeste Nederlanders – en zeker iemand als Ockels – hebben wel eens vernomen dat evolutie door natuurlijke selectie het leidend principe in de biologie is. Verreweg de meeste mensen weten dat wij zoogdieren zijn en dus gewoon gehoorzamen aan de harde wetten van de biologie. Iedereen kan, logisch doorredenerend, op vijf vingers natellen dat de voeding die ons wordt opgedrongen door Voedingscentrum, voedingsfabrikanten en de meeste voedingswetenschappers een mismatch vormt met ons genoom en dat deze voeding bij een flink percentage van de bevolking vroeg of laat tot ernstige pathologie zal leiden.

Ik weet niet wat Wubbo Ockels nu precies doet in zijn pogingen het lot te keren. Heel eerlijk gezegd wekt hij de indruk vooral ‘spiritueel’ bezig te zijn. Volkomen invoelbaar en wie weet zelfs van therapeutische waarde. Dat alleen gaat het tij echter helaas niet keren. Wat hier nodig is, is de niet patenteerbare hardcore science waar de grote jongens in de kankerbusiness niet van willen horen. Ik hoop, met andere woorden, dat Ockels in zijn queeste naar herstel ook contact heeft gehad met bijvoorbeeld Dr. Thomas Seyfried. Lees, Wubbo (don’t worry, ik heb niet de geringste illusie dat hij meeleest), Seyfrieds fenomenale boek Cancer as a Metabolic Disease: On the Origin, Management, and Prevention of Cancer.

Ik plaats hier nogmaals de lezing die Seyfried gaf op AHS 2012. Laat je niets wijs maken. Kanker is een metabole ziekte. Een neolithische, insuline-afhankelijke suikerziekte.

Seyfrieds overzichtsartikel.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

186 reacties op Wubbo Ockels: “Jullie hebben mij ziek gemaakt.”

 1. Alex zegt:

  “Ik weet niet wat Wubbo Ockels nu precies doet in zijn pogingen het lot te keren.”

  Ik uiteraard ook niet aangezien ik de man niet persoonlijk ken, maar volgens zijn eigen twitter account: falun dafa, medicijnen en Anti-Kanker van David Servan-Schreiber.

 2. George zegt:

  “Mensen verklaren ons misschien voor gek dat we terug naar de top willen, maar ***je bent altijd gek voordat je een genie bent**** “, zei Cruijff in het programma Derksen &.

  (geciteerd uit: het TV programma Derksen & )

 3. Alex, dat vreesde ik al.

  George, LOL, LOL, LOL 🙂

 4. Sunny zegt:

  edereen kan, logisch doorredenerend, op vijf vingers natellen dat de voeding die ons wordt opgedrongen door Voedingscentrum, voedingsfabrikanten en de meeste voedingswetenschappers een mismatch vormt met ons genoom en dat deze voeding bij een flink percentage van de bevolking vroeg of laat tot ernstige pathologie zal leiden.

  Ik denk niet dat iedereen dat kan. Aangezien we toch jaren lang misleid zijn,artsen, dietistes en en voedingscentrum voorop. Ik snap het gevoel wel “Jullie hebben mij ziek,gemaakt” Ik herken het. Je kunt toch niet verwachten dat iedereen, tegen de gangbare denkwijze in, weet dat het eigenlijk anders moet?

 5. George zegt:

  dus @Sunny, zoals Cruijff al zei: “Je bent altijd gek voordat je een genie bent” 😉

 6. George zegt:

  Test: [URL=http://s1026.photobucket.com/user/Oerloper/media/Dokter_zps1bcfbcd1.jpg.html][IMG]http://i1026.photobucket.com/albums/y329/Oerloper/Dokter_zps1bcfbcd1.jpg[/IMG][/URL]

 7. George zegt:

  sorry, dus hier kan alleen dit:

 8. willem zegt:

  Laat ik het eens, voor de verandering, oneens zijn met Melchior.
  Het gaat me om het begrip ‘eigen schuld’.
  Lang niet iedereen verkeert in de omstandigheid om de ratio te herkennen in de complexe wereld van voeding en gezondheid. Waarbij zelfs die ratio relatief is.
  Toeval speelt een grote rol: waar ben je geboren, wie zijn je voorbeelden, in hoeverre ben je in staat je mening te vormen los van autoriteiten en gangbare wetenschap, welke ruimte biedt je brein, kortom: hoe sta je in het leven?
  Ik ben altijd wat huiverig voor de kreet: eigen verantwoordelijkheid. Ja, dat dankt je de koekoek!
  Degenen die meer dan de doorsnee burger in de positie verkeren vat te hebben, dan wel te krijgen, op welke leef- en voedingswijze het best past bij de mens zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor fatsoenlijke adviezen. En in laatste instantie de overheid, die ons vertegenwoordigt en als belangrijkste taak de volksgezondheid heeft.
  De realiteit is dat winstbejag bij de voedingsindustrie voorop staat. Gezondheid is een afgeleid die misbruikt wordt om reclame te maken, niet om gezondheid te bevorderen, maar om afzet te genereren.
  En, helaas, in haar kielzog sjokken vele voedingswetenschappers en zelfs hele universiteiten achter die industrie aan, afhankelijk als ze ervan zijn vanwege een zich steeds verder terugtrekkende overheid.
  Ja, ook Wubbo Ockels is daar het slachtoffer van, zoals miljoenen anderen..

  • Willem en Sunny,

   Ik drijf het bewust op de spits. Ik wil er in rammen dat de biologie schijt heeft aan meningen, antropomorfische waanideeën als ‘je kunt alles eten, als je maar matig bent’, ‘gezelligheid’, etc. Die rare A. Jonkers begon hier ook eens te jammeren over ‘schuld’. Het gaat niet om schuld. Het gaat erom dat we veel meer kunnen doen om welvaartsziekten buiten de deur te houden dan ons wordt aangepraat door machten die garen spinnen bij de status quo. Dat wil ik scherp stellen.

   Mensen kunnen ziek worden in een evolutionair correct milieu. Maar ze krijgen geen kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten. Het is deze notie waarvoor Tim Noakes momenteel door de vele idioten in academyopia op de brandstapel wordt gegooid. Godzijdank heeft hij al eerder met dit bijltje gehakt en houdt hij fier stand.

 9. willem zegt:

  Da’s een goeie, Melchior: ‘Het gaat erom dat we veel meer kunnen doen om welvaartsziekten buiten de deur te houden dan ons wordt aangepraat door machten die garen spinnen bij de status quo.’
  Maar hoe krijg je ‘ons’ zo ver?
  Zoals gezegd, de materie is heel complex. We zijn verweven in een cultuur waarin die door jou genoemde machten de (voedings- en gezondheids)toon zetten. En het is een hels karwei daaruit te ontsnappen.
  Wellcht is de kern van het probleem dat de scheiding tussen voedingsindustrie en gezondheidswetenschappen, dus ook de dokter die je behandelt, nauwelijks bestaat. Jawel, de dokter zal zich een onafhankelijk medicus noemen, maar wie verder kijkt dan de behandelkamer ziet de door elkaar lopende belangen van wetenschap en de farmaceutische en voedingsgerelateerde werelden, vertaald in protocollen. Een enkele dokter is in staat er doorheen te kijken.

 10. De huidige storm rond Tim Noakes gaat me echt aan het hart..De man doet niks anders dan mensen objectief, gratis, zonder bijbedoelingen en zonder verdienmodel van levensreddende informatie voorzien. Het is ongelooflijk hoe hard de ‘tegenstanders’ er in gaan..Ik hoop echt dat Tim stand houdt inderdaad.

 11. Adriaan Keij zegt:

  Melchior, ik zal Wubbo Ockels de link naar jouw prachtige site/blog sturen, ik neem aan dat je wel een gesprek cq blog-correspondentie met hem zou willen. BN-ers als Wubbo zouden het paleo-gebeuren een boost kunnen geven. Denkend aan Herman Brood (brood ja!): maakt niet uit HOE ze over je praten, ALS ze maar over je praten! Of niet dan?

 12. Jan Peter van Doorn zegt:

  Dat is allemaal iets te makkelijk Willem. Een dooie klant consumeert niets meer. Het was allemaal niet vooropgezet. Maar wel uit de hand gelopen. Oude ‘business modellen’ zitten ons nu behoorlijk in de weg. Dat is de discussie die gevoerd moet worden: Hoe past gezond (en makkelijk en lekker) eten in een nieuw business model.

  Fastfood is geen junkfood!

  http://actueel.thefoodagency.nl/in-de-volkskrant-jan-peter-over-de-gemaksrevolutie-in-food/

 13. Ferdinand, het is oorlog. Maar Noakes houdt stand en zal voor de derde keer winnen. Ik schat dat deze strijd vanaf nu nog tien jaar duurt en dan wordt beslecht. In ‘ons’ voordeel, uiteraard :-).

  Adriaan, geen kans ;-). Forget it.

 14. willem zegt:

  Uiteraard, Jan Peter, had ik jouw artikel in de Volkskrant al gezelezen (lees die krant immers). Nam het tot me met gemengde gevoelens, trouwens. Maar vond het hier, op Melchiors blog, niet de plaats erop te reageren.
  Jij bent ingewijde in deze materie. Ik belangstellende.
  Natuurlijk was het niet vooropgezet in de betekenis dat de voedingsmiddelenjongens (en een enkel -meisje) als doel van hun handelen hadden en hebben om de bevolking doodziek te maken. Toch kunnen zij weten, want achterlijk zijn ze niet en ze hebben een massa aan wetenschappers onder hun medewerkers, welke invloed de door hun op de markt gebrachte en te brengen etenswaren heeft op de volksgezondheid.
  Elk nieuw businessmodel berust op aloude stramienen; de verpakking is slechts anders.
  Doel ervan was en is: winst maken. En ten koste van wie of waarvan is een ander verhaal.
  Wanneer duidelijk wordt dat Becel haar tijd gehad heeft, stapt men even vrolijk over op ‘echte’ boter. Niet vanwege een beoogd gezondheidseffect, maar vanwege de marktwerking: lucratief.
  Jouw boven aangehaalde bijdrage in de Volkskrant schetst overigens een bizar toekomstscenario. Dat op onderdelen helemaal niet waarschijnlijk is, overigens, maar in ieder geval niet te hopen.
  Maar dat is een heel andere discussie.
  (Overigens juich ik jouw verhaal zeer toe. Vrees alleen dat er geen discussie over losbarst, helaas.)

 15. George zegt:

  Nog een manier om ouderdomsziekten te voorkomen: nieuwsgierigheid;

  iets wat volslagen ontbreekt bij die ouwe zakken en sommige van de mensen die hier reacties schrijven:

 16. Adriaan Keij zegt:

  Melchior, mbt Wubbo Ockels – niet geschoten, altijd mis!

  Iets anders: ik correspondeerde vorig jaar met de Consumentenbond waarom ze zich toch zo afzetten tegen supplementen – terwijl ze schreven dat uit de “Voedselconsumptiepeiling” van het RIVM (2007-2010) was gebleken dat een groot deel van de bevolking minder vitaminen binnenkrijgt dan aanbevolen. Dat was vreemd en tegenstrijdig: er is een tekort maar aanvullen is onzin.

  In die e-mail correspondentie ging iets mis: een interne doorstuur-mail (naar een collega van de “Gezondgids”) kwam onbedoeld bij MIJ terecht. Met deze tekst:
  “Die meneer Keij laat zich niet met een kluitje in ’t riet sturen. Ik heb me ook weleens afgevraagd waarom wij ons zo druk maken tegen supplementen als een aanzienlijk deel vd NL bevolking een tekort heeft aan één of meerdere vitaminen, zoals meneer terecht opmerkt. Blijf me maar cc’en, ik vind het wel een interessante discussie.”

  Inmiddels heb ik m’n lidmaatschap opgezegd, want wat de Consumentenbond voor onzin uitkraamt inzake voeding is stuitend.

 17. Jan Peter van Doorn zegt:

  Willem, wat jij schetst zie ik natuurlijk ook. Op een of andere rare manier (ik zal eens met met mijn therapeut praten waar dat vandaan komt) heb ik er toch vertrouwen in dat het goed kan komen.
  Er is wel iets aan het schuiven, al heeft het nog lang geen kritische massa.

 18. Adriaan Keij zegt:

  Melchior, als je wilt stuur ik je de hele correspondentie. Was wel ontluisterend eigenlijk. Maar ik heb je mail-adres niet – you’ve got mine, lamahore.

 19. Adriaan, dank voor het aanbod, maar ik zal never nooit zieke mensen benaderen om ze op een mogelijk ‘alternatief’ te wijzen. Zelf zou ik als me dat zou gebeuren vermoedelijk reageren met een: “Sorry, I don’t do Jesus.” :-).

  Deze post is voor algemeen gebruik ;-). Al hoop ik natuurlijk stiekem dat ‘ie Seyfried belt/mailt.

  Phone: 617-552-3563
  E-mail: thomas.seyfried@bc.edu

  Interessant, die communicatie met de Consumentenbond!

  • Adriaan Keij zegt:

   Melchior: “ik zal never nooit zieke mensen benaderen om ze op een mogelijk ‘alternatief’ te wijzen”. Waarom alleen gezonde mensen wijzen op de vele mogelijkheden die er zijn om wat aan je (on)gezondheid te doen? Uiteindelijk kiezen ze zelf, op basis van de opgedane kennis. Maar dan moet je wél weten dat die kennis er is… Jouw ‘geschriften’ zijn daarbij zéér waardevol!

   Ik ben Wim (uit Wageningen, Wim – bedankt, ik weet dat je dit leest!) nog steeds dankbaar dat hij mij de ogen geopend heeft. Want zoals Einstein zei: “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the the universe”.

 20. Mariet Hoen zegt:

  Wubbo heeft in juli/ augustus drie weken ( 3 😦 ) LC gegeten, dus hij weet ervan, gezien deze tweet !

  Wubbo Ockels ‏@Ockels 16 Aug
  Na drie weken low Carb dieet weer pasta en brood en zo, voelt stuk beter, meer energie, betere poep en opgewekt

 21. Sunny zegt:

  Er is al veel gezegd ondertussen, en ik snap dat je het bewust scherp wil stellen. Maar je kunt niet een hele generatie die jarenlang verkeerd is voorgelicht, namelijk vooral ‘gezonde complexe koolhydraten’ te eten en weinig vet, voorhouden dat het eigen schuld dikke bult is.
  Ik ben diabetes type1 patient, en ben al mijn hele leven bezig met gezond eten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik ‘pas’ op mijn 30ste de diagnose kreeg. Vanaf dat moment wordt ik door dietistes en artsen volgestopt met granen en vooral insuline spuiten, zodat die suikers lekker als vet worden opgeslagen. Godzeidank voor jouw blog, en mensen als Tim Noakes, William Davis, en Lindberg ben ik nu verlost van die achtbaan en bevreid van de tarweverslaving. Van de 15 kilo die ik was aangekomen van al die gezonde boterhammen, zijn er weer 10 af, maar genezen zal ik nooit meer. Moet ik het mijn ouders kwalijk nemen? We wisten toch allemaal niet beter? Inderdaad, we waren allemaal een idioot voordat we een genie werden 🙂 Daarnaast kun je omgeving niet uitsluiten. Erfelijkheid, vervuiling, stress (cortisol) al die factoren maken ons ziek. Je moet nog steeds sterk in je schoenen staan als je het anders wil.

 22. Sunny, wie je ook bent, I love you. Dank voor die achtergrond. Ik hoop dat je net zo gezond en zonder complicaties oud wordt als Richard Bernstein. Ik geef je alle kans.

  Nee, natuurlijk is het geen ‘eigen schuld’. Natuurlijk niet! En toch suggereer ik dat. Omdat het mensen hopelijk aan het denken zet.

 23. Wubbo Ockels ‏@Ockels 16 Aug
  Na drie weken low Carb dieet weer pasta en brood en zo, voelt stuk beter, meer energie, betere poep en opgewekt

  Kijk, daar ga je :-). Dank, Mariet. Ignorance rules.

 24. guidovogel zegt:

  @M3lchior:

  “Wubbo Ockels ‏@Ockels 16 Aug
  Na drie weken low Carb dieet weer pasta en brood en zo, voelt stuk beter, meer energie, betere poep en opgewekt

  Kijk, daar ga je . Dank, Mariet. Ignorance rules.”

  Je zou bijna zeggen dat Phinney & Volak bij biologie verplicht gesteld moet worden op de middelbare school. Als je niet de juiste maatregelen (paar kopjes boullion is voldoende) neemt, kun je je de eerste weken beroerd voelen als je overschakelt naar een ketogeen dieet. Allemaal
  beschreven en dus te voorkomen. Genoeg slimme mensen die ook in deze val trappen, Peter Attia bijvoorbeeld.

 25. Sunny zegt:

  Melchior, dank je voor dit filpje. Ik heb deel 1 gekeken, de rest ga ik straks kijken. Dit laat zien dat zelf nadenken loont 🙂 Ik ben slechts iemand die op zoek is naar een manier om weer een beetje gezond te worden. Helemaal gaat niet lukken, maar als ik weer gewoon kan leven en sporten, en in de spiegel kan kijken en mezelf kan herkennen ben ik al een heel eind. Gek genoeg ben ik verder na gaan denken over wat ik eet door mijn hond. Ik heb hem op een oerdieet gezet voor honden, vlees bot en orgaan voornamelijk, en plots waren al zijn vage allergieën en ontstekingen over. Na een jaar lang cortisonen van de dierenarts was ik het beu, en via google kwam ik bij barfen uit. Niks verloren om het te proberen, en na zes weken was hij van alle klachten verlost, en dat nu al drie jaar. Dus toen ging ik nadenken over hondenvoer en graan, en hoezo is dat dan voor mensen zo goed? En weer via google blijkt er heel veel informatie over te zijn. Zo kwam ik ook jouw blog tegen. Gelukkig zijn er nu manieren om informatie te vinden, dit itt jaren geleden.
  Ik heb veel geleerd van artikelen die je hier plaatste en filmpjes, en ach, tegen de gangbare gedachte in gaan levert wel vaker de beste resultaten. Nooit zomaar doen wat de rest doet.

 26. Guido, mee eens. En het is echt geen rocket science :-)!

 27. guidovogel zegt:

  Nee, het is geen rocket science. Stephen Phinney heeft het altijd over een “zorgvuldig geformuleerd laag koolhydraat/hoog vet dieet”. Maar als je dan onderzoek ziet dat probeert te bewijzen dat het niet werkt om af te vallen/diabetes te behandelen/ongezond is, dan zie je dat zelden aan de voorwaarden van zorgvuldigheid voldaan wordt. Dat levert ruis op de lijn op (“de onderzoeken spreken elkaar tegen”) en eigenlijk is een wetenschappelijke schande. Met veel slachtoffers tot gevolg. Een paar food- of gezondheidnerds zien het, de rest niet. Die denken: “het zal wel met die aanbevelingen, volgende week roepen ze weer wat anders”.

 28. Janet Noome zegt:

  @guido vogel: ik ben het hartgrondig met je eens. Dat is mijn ervaring ook. Trouwens ook met cliënten. Half proberen en dan zeggen dat het niet werkt. Jammer jammer.

  Heel toevallig las ik gisteren dit op Twitter: @CavemanDoctor
  Observations on the carbohydrate metabolism of tumours (1929 – took us a while to catch on…): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1254097/?page=1 … Al bijna 90 jaar geleden werd al vermoed en aangetoond dat glucose als energiebron bij tumorgroei aanwezig is…. In welke bureaula hebben ze dit jaren verborgen weten te houden?
  Ook Tim Noakes rept erover: “1929 paper http://1.usa.gov/1gosqgL Glucose is “source of energy available for uncontrolled proliferation” of cancer cells”.

  Eén oncologische cliënt begeleid ik met een ketogeen dieet. Volledig op eigen verzoek. Ik
  heb dat overlegd met de huisarts. De insteek van die cliënt is: ‘niks te verliezen en alles te winnen’. Ik heb mijn licht opgestoken en met diverse instanties contact gezocht om hun mening hierover te horen. Nul komma nul. Géén idee waar ik het over had: ketogeen bij oncologie? … Nee, dan bedoelde ik zeker epilepsie…om te janken.

 29. willem zegt:

  Sunny. Dank voor die prima link. Kende hem al, Verhaeghe bedoel ik. Een hoogleraar van de juiste soort.

 30. Sunny zegt:

  guidovogel: Mee eens. Die onderzoeken die beweren dat het ongezond is of niet werkt zijn voor mij als leek ook door te prikken als onzorgvuldig. Als je door te bewijzen dat een dieet met veel verzadigd vet slecht is ( en dat kun je makkelijk bewijzen als het een eenzijdig dieet is met verkeerde vetten en weinig gezonde dingen) omgekeerd gaat redeneren, dan kun je aantonen dat dus een laag koolhydraat/hoog vet dieet niet goed is. Dat is net zoiets als waar de ondervoedingsburo’s zich aan vasthouden; het bewijs dat een boterham met vezels beter is dan een witte boterham is er. Maar dat wil nog niet zeggen dat een boterham gezond is. Rare manier van wetenschap.

 31. Mariet Hoen zegt:

  Vandaag ! ( ik wilde het eigenlijk niet plaatsen, ik word er zo langzamerhand onpasselijk van, al die berichten over de frauduleuze wereld waarin we leven. Zal wel een bijwerking van de IF en ketose zijn 😉 en het tegen de stroom oproeien )

  http://www.naturalnews.com/042789_National_Cancer_Institute_false_treatments_misdiagnosis_epidemic.html

 32. Janet Noome zegt:

  @Melchior: ken ik inderdaad. De bewuste cliënt was getipt op ketogene voeding door een Duitse psycholoog. Alhoewel de ketogene aanpak in Duitsland absoluut (nog) geen mainstream is. Ook daar worden eiwitten en suikers gepompt als calorieën in de oncologie.

 33. Consumptie van vruchtensap (maar niet fruit) geassocieerd met meer diabetes.

  http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

 34. Zeven zegt:

  Wat denk ik meespeelt is dat mensen zich moeilijk kunnen voorstellen dat iets relatief eenvoudigs zulke ingrijpende gevolgen kan hebben. Dan zijn ze vaak niet consequent en “matig met alles” klinkt heel redelijk, alleen bij sommige dingen moet je het niet als medisch advies geven, ziektes hebben niks te maken met redelijkheid. Erg jammer om over Wubbo Ockels’ ziekte te lezen.

 35. tanja.knoester zegt:

  Dag Melchior, waarom wijs je Wubbo daar zelf niet op? De technische invalshoek zal hem misschien wel aanspreken en ik ben met je eens dat hij een belangrijke medestander kan zijn! Groet Tanja Knoester

 36. Hans Keer zegt:

  Heb Wubbo na zij optreden bij p&w al gemaild over de AHS-video’s van Seyfried en Eugene Fine. Ketogenic / low-insulin is toch minimaal het proberen waard. Heb geen reactie ontvangen. Ik hoop dat Wubbo er na jouw artikel alsnog naar gaat kijken..

 37. Erik zegt:

  Jammer dat er zo weinig begrip voor het concept “spiritualiteit” is. Ja, ik weet het, het heeft een heel zweverig imago, maar ook op dit gebied laat de wetenschap ons inmiddels dingen zien die andere culturen al duizenden jaren weten en waar fabrikanten van levensmiddelen en medicijnen niet op zitten te wachten, namelijk dat het leven ons niet overkomt maar dat we ons leven creëren, ieder voor zich, en dat de basis hiervoor te vinden is in ons (onbewuste) denken.

  Het is een gevaarlijke aanname dat een spirituele aanpak hoogstens therapeutische waarde heeft maar niet voldoende zal zijn om het tij te keren. Kanker een metabolische ziekte? Soms misschien, maar de werkelijke oorzaak ligt meestentijds dieper en is te vinden in de relatie lichaam-geest. Niet voor niets slaagt een Dr. Richard Bartlett, ontdekker/ontwikkelaar van Matrix Energetics erin om mensen met een bochel zo groot als een fietswiel binnen 20 minuten kaarsrecht weer het podium te laten verlaten. Niet voor niets slagen hij en vele gebruikers van zijn techniek erin om mensen met een tumor na een korte “behandeling” (het enige wat hij doet is het zelfgenezende vermogen van mensen een boost geven) te laten genezen van deze aandoening. Niet voor niets heeft de Sedona methode, een andere techniek om traumatische of anderszins ingrijpende gebeurtenissen los te laten, een enorm krachtig effect op kankerpatienten, zo laat dit artikel over de nederlandse arts Maarten Klatte zien: http://www.laatlos.nl/downloads/sedonamethodeartikeluitzicht2009.pdf. En niet voor niets hebben vele, vele beoefenaars van de Chinese bewegingskunst Qigong ervaren wat de wonderlijke helende eigenschappen zijn van deze energetische helingsmethode. De wetenschappelijke bewijzen hiervan stapelen zich inmiddels op! (Voor de ongelovigen onder ons.)

  Het wordt tijd dat we met z’n allen gaan begrijpen wat de werkelijke invloed van ons denken op de wereld om ons heen is, inclusief ons lichaam. Er is geen enkel dieet wat voor alle mensen het beste is, degene die pretendeert dit te hebben gevonden begrijpt werkelijk niet hoe onze wereld in elkaar zit. Ik realiseer me ook ten zeerste dat volwassenen niet anders zijn dan kleine kinderen in die zin dat je ze 100 keer kunt zeggen dat iets wel of niet kan maar dat ze het pas willen geloven als ze het zelf hebben kunnen ervaren. Ik probeer ook niet om mensen te overtuigen van mijn gelijk, maar als ik met bovenstaande erin geslaagd ben om ook maar 1 enkele lezer te doen laten openstaan voor de MOGELIJKHEID dat wij mensen met onze geest meer kunnen dan de heersende algemene overtuiging en dat onze wereld werkelijk anders in elkaar zit dan we denken, dan ben ik geslaagd in mijn opzet.

  Tot slot: in het begrip “Rationeel denken” zit het woord “ratio”, oftewel “meetkundige verhouding” opgesloten. Dit rationele denken van ons, waar we zo graag alles mee bepalen, aangestuurd door onze fysieke zintuigen, hebben we voor maar 1 ding gekregen: het bepalen van mijn positie ten opzichte van de wereld om mij heen. Ego vs. De rest van de wereld. Zodat ik veilig van A naar B kan komen zonder mijn benen te breken of andere onwenselijke gevaren te moeten trotseren. Voor het maken van keuzes ten aanzien van voeding, levensgezel(lin), baan etc. hebben we een veel krachtiger instrument gekregen: intuitie. Heeft het slechts in 100% van de gevallen bij het rechte eind.

 38. Gonda zegt:

  Hé Melchior, kan het niet laten te vermelden dat Wubbo zijn zus een dorpsgenote van je is. Grappig toch… Overigens lees ik heel soms wel eens zo´n tijdschrift speciaal voor J/M-ouders. In de meest recente uitgave mag Frans Kok beweren dat gewoon eten echt gezond genoeg is. Zo wordt de ouders op het hart gedrukt dat margarine toch echt veel beter is dan roomboter, suikers in een gezond eetpatroon passen, teveel vet slecht is voor je cholestorol en blablabla. Elders in het blad een stukje over de “hippe ziekte” (ik citeer) Coeliakie. Het glutenvrije dieet zou zich ontwikkelen tot een modeverschijnsel, een hype die aangewakkerd is door het boek `Wheat Belly`. Hij zou niet aan wetenschappelijke onderbouwing doen. Voorts wordt er gehoopt dat als de hype weer is overgewaaid, de mensen die écht glutenintolerant zijn nog serieus worden genomen, en dat hun problemen niet worden afgedaan als `moderne onzinziekte`.
  En toen mochten heel veel kinderen meedoen aan het nationaal schoolontbijt…
  En zullen heel veel ouders en kinderen denken dat het inderdaad allemaal wel een beetje meevalt…

 39. valhalla zegt:

  De moeder van mijn jeugdvriendje is momenteel bezig te overlijden aan een hersentumor. Ze slaapt alleen nog maar, doodstil, dagen achtereen. Een half jaar geleden heb ik links en filmpjes over dit onderwerp aan het jeugdvriendje gemaild. Met uitleg erbij, omschrijving van de filmpjes, die pdf die hierboven ook gelinkt wordt ect. Dus geen ”zoek het zelf maar uit”-linkjesplak.

  Wat ik via mijn moeder vernam, die hen geregeld spreekt, konden ze niet geloven dat andere voeding zou helpen. Naast haar bed lagen wel dozen bonbons enzo, want ze had zo veel honger. Ze heeft nog wel meegedaan aan een studie naar een nieuwe behandeling tegen hersenkanker. Nadat de tumor aanvankelijk stopte met groeien, ging het daarna drie keer zo snel bergafwaarts.

  Och ja. Al met al heeft het wel ergens toe geleid want na een jaar lang ouwehoeren eten mijn ouders sinds drie weken paleo. HA! Mijn moeder heeft nu al minder last van artrose in haar vingers en mijn vader is al vier kilo kwijt van de dik (haha) 25 die ie er te veel heeft. Afgelopen zondag hebben ze twee uur over het strand gelopen met ons, dat was ook een jaar of 20 geleden.

  Ik snap werkelijk niet waarom mensen niet op zijn minst verder gaan met zoeken naar informatie als er iets is waarbij je niets te verliezen, en alleen maar te winnen hebt zoals dat ketogeen dieet. Maar goed, al met al heb ik dankzij jouw blog Melchior, mijn eigen familie ”bekeerd” en dat is toch het allerbelangrijkste. Waarvoor dank. Dan mijn erfenis maar een paar decennia later 😉 Hoop ik.

 40. Jessica zegt:

  Over verder zoeken gesproken: net op een fantastisch boek gestoten: “Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten” met als subtitel “We zijn het allemaal gaan geloven” van
  Ard Pisa, net uitgegeven door succesboeken.nl over o.a.de wetenschap van Nobelprijswinnaar dr
  Warburg, de oorzaak van kanker en de spelers in de `kankerindustrie`. Great, eindelijk een pamflet in het nederlands geschreven door een gedreven gentleman.

  Information, information, information! Melchior dankjewel, deze middle-aged Engelse Juf geniet met volle teugen van jouw blog en de wisselwerking met zovele wijze mensen. Greetz JB

 41. ‘onze genetische blauwdruk deze jager/verzamelaarsvoeding ook nu nog verwacht’: ‘Vlees (het hele beest), vis (het hele beest), eieren, schaaldieren (garnalen!), zetmeelrijke knolgewassen (enkele gekookte aardappelen per dag horen hier volgens mij bij als je glucosemetabolisme intact is), groenten, fruit, (kokos)noten, kortom alles dat ooit liep, kroop, zwom, vloog, in de grond zat of aan een boom hing en niet giftig is.’

  Volgens mij kun je dit hele blog en alle discussie daaromtrent bij elkaar vegen en comprimeren tot bovenstaande. Er kán toch geen weldenkend mens ter wereld het hier niet mee eens zijn?

  Wubbo werkt tegen een deadline (pun etc) en wil ws met een wetenschappelijke benadering (tot nu toe dus) elke strohalm vastpakken. 3 weken HFLC bleek niet de oplossing. Next. Hij vindt nu kracht en optimisme in hetgeen hier boven is te zien. Ik gun hem werkelijk het beste en hoop dat dit hem kwaliteit van leven geeft, zolang mogelijk.

 42. Echt? Nou dankzij Global warming krijgen we hier binnenkort ook van die enorme zwermen sprinkhanen, hoef je alleen maar met je bek open te wachten, vliegen/sprinken ze er zo in.

 43. George zegt:

  En kijk naar deze BBC Uitzending:
  “Can Eating Insects Save the World?”

 44. Corrien zegt:

  @ Erik
  Ben het met je eens/”geloof je”, zou ik bijna zeggen. Denk dat onze oervoorvaders heel wat beter naar hun intuïtie luisterden dan wij tegenwoordig doen met onze evidence based RCT’s enz.

  Maar ook zegt mijn intuïtie dat hier …… :
  ‘onze genetische blauwdruk deze jager/verzamelaarsvoeding ook nu nog verwacht’: ‘Vlees (het hele beest), vis (het hele beest), eieren, schaaldieren (garnalen!), zetmeelrijke knolgewassen (enkele gekookte aardappelen per dag horen hier volgens mij bij als je glucosemetabolisme intact is), groenten, fruit, (kokos)noten, kortom alles dat ooit liep, kroop, zwom, vloog, in de grond zat of aan een boom hing en niet giftig is.’
  …… de juiste weg ligt en dat dat heel wat beter is voor mijn/ons lijf dan spullen die op wat voor manier dan ook gekraakt, gedestilleerd en geraffineerd zijn.
  Mijn intuïtie zegt me dat m’n lijf daar geen raad mee weet en het niet als VOEDING kan herkennen/gebruiken.

  Daarnaast weet/geloof/voel ik ook dat we heel wat meer nodig hebben dan alleen fysieke voeding. Maar ook daar is hier, in andere posts, al regelmatig aandacht aan besteed…..

  Iedereen succes met zijn/haar zoektocht naar zijn/haar waarheid en het loslaten van alle bagger waar we van jongsaf mee opgescheept zijn in alle vormen van (fysieke, geestelijke, atmosferische, chemische ……..) voeding.
  Ook b.v. bare-foot-running valt daar m.i. onder om maar eens wat te noemen.

 45. Hoi Gonda,

  O jee ;-). Ik dacht dat hij was getrouwd met de dochter van de voormalige dorpsdokter, maar dat verhaal zal wel niet kloppen, ha, ha, ha.

  Die Frans Kok is echt van de ratten besnuffeld. Hij speelt het wel slim, moet ik zeggen. Veel mensen zullen er in trappen.

 46. Hoi Vally,

  Das niet mooi, van die arme overlijdende ex schoonmoeder van je. Toch moedig van je dat je tegen beter weten in nog een fool proof infopakketje hebt samengesteld. Het werkt nooit. Ik werd eens in paniek opgebeld door een collega die vertelde dat een collega van hem (die ik niet kende) in de crepeerfase van kanker was beland en dat zijn vrouw alles wilde aangrijpen wat maar de geringste hoop zou kunnen geven. Na lang aandringen – ik vind raad geven aan mensen die ik niet ken onzindelijk – stemde ik ermee in dat die vrouw me zou bellen. Ze belde. Hij at geheel macrobiotisch, met veel vruchtensappen, bla, bla, bla, dus daar lag het niet aan begon ze. Vervolgens een heel verhaal over allerlei spiritueel gedoe (sorry, verwacht van mij niet al te veel begrip in dat departement, zeker niet als het om kanker gaat). Heel voorzichtig en op de knietjes begon ik uit te leggen waarom dat misschien geen slimme benadering was. Ik zag de glazige ogen aan de andere kant. Ze bleef maar roepen: “Maar er MOET een oplossing zijn!” Het was onmogelijk om de simpele, simpele, simpele boodschap hypocalorisch – ketogeen – glutamineremmer ook maar gehoord te krijgen.

  Dan houdt het op. Het was hoe dan ook te laat, maar ik vind het wel moeilijk om dan nog compassie te voelen. Die Ockels… eet een paar weken ketogeen (echt waar, strikt ketogeen?), voelt zich ‘niet zo lekker’ en gaat neerbuigend twitterend weer aan de pasta. Dan heb je dus een dodelijke ziekte, je hebt een potentiële oplossing en dan jank je als een oud wijf als je aan hypersinsulinemie gewende celletjes een beetje tegenstribbelen. Ik heb er helemaal niks mee.

  Geweldig dat je ouders paleo zijn :-)! Die eerste strandwandeling sinds 27 jaar zal wel een belevenis geweest zijn, ha, ha, ha. Zak patat na? Grapje.

  Dank voor je reactie!

  • Adriaan Keij zegt:

   Melchior, da’s niet zo aardig, wat en hoe je over Wubbo Ockels schrijft:
   “Die Ockels… eet een paar weken ketogeen …. voelt zich ‘niet zo lekker’ … neerbuigend twitterend weer aan de pasta … dodelijke ziekte … en dan jank je als een oud wijf als je aan hypersinsulinemie gewende celletjes een beetje tegenstribbelen”.

   Je kunt Wubbo Ockels toch niet verwijten dat hij niet het (in jouw ogen) 100% juiste heeft gedaan? Hoe weet je dat hij wist “hoe het had gemoeten”? Als je hem nou persoonlijk raad had gegeven en hij had het maar half opgevolgd, tja – dan was het anders. Maar dat wil je niet, dat werkt niet schrijf je.

   Trouwens, je schreef ook dat Ockels niet zou reageren – mis: ik stuurde hem de link naar jouw blog, hij heeft het gelezen en mailde mij zijn visie op de uitspraak waarmee jij dit item/onderwerp opent. Volgens Wubbo was het iets genuanceerder, maar dat moet/kan hij er het beste zélf op zetten vind ik.

   Tot slot: als je nooit nooit nooit adviezen wilt geven aan zieken, waarom schrijf je er dan zoveel en gepassioneerd over? Half Nederland is ‘ziek’ cq slikt ‘medicijnen’ – schrijf je het dan alleen voor de andere helft?

 47. Hoi Jessica,

  I’m truly flattered ;-). En ik zal eens gaan googelen op Ard Pisa. Dank!

 48. Tanja, nogmaals, ik benader nooit, nooit, nooit zieke mensen. Ik ben geen arts en andermans gezondheid/ziekte gaat mij als vreemdeling niet aan. Ockels treedt naar buiten en daar maak ik, hopelijk tot nut van ’t algemeen, misbruik van. Er zijn mogelijk andere mensen die het boek van Seyfried gaan lezen en daar vervolgens op zullen gaan handelen.

 49. Hans (Keer),

  Verbaast me niet. Zie mijn reacties hierboven.

 50. George zegt:

  zelfs als “officiële” kanalen waarschuwen voor medicijnen, heeft dat geen enkel effect, dit was namelijk een uitzending in *2012* van Tros Radar; Ik krijg niet het idee dat er door de minister van gezondheid iets aan gedaan werd, of vragen werden gesteld in de 2e Kamer, of dat mensen zelf hun gezondheid in de hand namen na het bekijken van die uitzending (Runningtherapie is vaak een veel beter alternatief, zonder pillen). Mensen slikken liever pillen, maar ik denk vooral om de dokter ze voorschrijft en ga maar eens in tegen het advies van een dokter……..

  Bijwerkingen anti-depressiva onderschat
  16-09-2002

  Maar liefst 800.000 Nederlanders slikken nieuwe anti-depressiva zoals Seroxat en Prozac. Dat het gebruik hiervan niet zonder risico’s is is in Amerika en Engeland al langer bekend.
  Gebruikers in Nederland zijn echter niet gewezen op het risico van verslaving en zelfs suïcidale neigingen. In de uitzending komt psychiater D. Healy aan het woord. Hij deed uitgebreid onderzoek naar deze bijwerkingen.

  http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/16-09-2002/bijwerkingen-anti-depressiva-onderschat/

 51. Mariet Hoen zegt:

  Heel verstandig om je erbuiten te houden Melchior !
  ( en dan bedoel ik het geven van ongevraagde adviezen en niet jou bespreking van dit onderwerp )

  Wubbo Ockels op 25 oktober 2013 over zijn kanker en de kanker van de wereld. ‘De Aarde heeft kanker’

  Zijn hele tijdlijn op twitter staat vol me ‘goede’ adviezen en min of meer scheldpartijen van vermeende wetenschapsjournalisten. ( AJ ) enzo Ontluisterend ;-(
  Op 2 sept. ging hij naar Houston voor een kankercheck.
  Laat die man met rust, als er iemand is, die de mogelijkheid heeft om zich te informeren, dan is hij het wel. Hij leest de bestseller “Anti kanker” van Prof. dr. David Khayat ( als dat iemand wat zegt )

  Ik hoop dat Wubbo vindt wat hij zoekt en nog lang en gelukkig kan leven.

 52. Jo tB zegt:

  In de comments op een blog van Chris Kresser vond ik dit juweeltje:
  I wonder why ANYONE would ever take the USDA seriously? They invented the food pyramid out of a bunch of food lobby groups and have tried to kill the American population, with some success.
  Wij kunnen hetzelfde wel zeggen over het voedingsbureau en gives credence to de opmerking van Wubbo “jullie hebben mij ziek gemaakt”

 53. Lang, interessant interview met Dominic D’Agostino.

 54. Adriaan, ik ben nu eenmaal een notoire klootzak.

  Die tweet van Wubbo die Mariet hier neerplakte piste mij af, omdat ik het gevoel kreeg dat hij de Seyfried-approach na drie weken proberen publiekelijk afserveerde. “Ik ben weer brood en pasta gaan eten, ik voel me weer lekker, dus moet het wel onzin zijn,” of iets van die strekking. Het ‘zie je wel effect’ van zo’n boodschap van iemand met zijn impact is enorm.

  Als je dan vervolgens tegen de jongens van de voedingsindustrie zegt dat zij je ziek gemaakt hebben, dan heb je het volgens mij niet helemaal begrepen.

  Ik gun de man natuurlijk het allerbeste.

  • Adriaan Keij zegt:

   Melchior, “ik ben nu eenmaal een notoire klootzak” meen je niet echt denk ik. Je doet me denken aan hoe Rijkman Groenink in ‘Prooi’ werd neergezet – ongepaste ‘grapjes’ maken op verkeerde momenten, beetje bot. Herken ik, daar word ik voor behandeld 😉

   Of Wubbo Ockels op dit blog zelf nog zijn visie gaat achterlaten weet ik niet, maar hij zou gezegd hebben dat “30 of 50% van de kankers volgens Amerikaans onderzoek komt door voeding”, dus niet expliciet dat het (mede) door hen [volgens mij bedoelt hij hier de voedingsindustrie] komt dat er kanker is, maar door de opbouw van Wubbo’s verhaal ontstond er een situatie van “wie de schoen past trekt hem aan”. Twee mensen bevestigen mij (naast Wubbo zelf) dat hij het niet zo letterlijk gezegd heeft als je citeerde, maar je schrijft er terecht “schijnt” voor: Opmerkelijk is dat Ockels vooraf tegen de verzamelde levensmiddelenfabrikanten schijnt te hebben gezegd: “Jullie hebben mij ziek gemaakt.”

   Was Pieternel van Velden wel helemaal correct toen ze dit schreef? >“Jullie hebben mij ziek gemaakt”, wees hij met een vinger naar de multinationals die groot zijn geworden in gemaksvoeding, boordevol suikers en koolhydraten.”< Citeren is citeren, liefst in de context van het verhaal. Helaas maakt de journalistiek zich vaak schuldig aan het uit het verband trekken van hetgeen mensen zeggen, om vooral pakkende quotes en headlines te kunnen schrijven.

   Afijn – het is een nuance verschil, want als iemand zegt dat 30 of 50% van de kankers (mijn bronnen weten niet precies of hij 30 of 50 heeft gezegd, vandaar 30 of 50) volgens Amerikaans onderzoek komt door voeding dan mag je aannemen dat hij daar ook achterstaat. Tenzij hij verderop in het verhaal iets zegt als "ik geloof daar helemaal niks van", want dat zou het onjuist maken om de spreker te citeren zoals Pieternel gedaan heeft – maar ik weet niet of Ockels het gerelativeerd heeft, ik was er niet bij.

   Genoeg – ik hoop dat Wubbo Ockels Cancer as a Metabolic Disease van Thomas Seyfried alsnog gaat lezen. Duur boek (http://www.bol.com/nl/c/boeken/thomas-seyfried/4191866/index.html) helaas, jammer dat er nog geen Nederlandse vertaling van is, medische boeken lezen is niet eenvoudig, laat staan in het Engels.

 55. O, over dat advies geven aan zieken… Het vergaren en neerpennen van algemene informatie is een heel ander beest dan het individueel adviseren van een patiënt. Ik ben geen arts. Als ik tegen een zieke zou zeggen doe zus of zo, dan is volgens mij sprake van het ongeoorloofd uitoefenen van de geneeskunde. Je kunt wel mensen op bepaalde informatie wijzen, in algemene termen zeggen ‘als ik dit of dat zou hebben, dan zou ik op basis van die en die overwegingen dit of dat doen’, eventueel telefoonnummers en mailadressen van bevoegde hulpverleners regelen, etc.

 56. Adriaan Keij zegt:

  Mariet Hoen: je schrijft over Wubbo Ockels:
  “Zijn hele tijdlijn op twitter staat vol me ‘goede’ adviezen en min of meer scheldpartijen van vermeende wetenschapsjournalisten. ( AJ ) enzo Ontluisterend ;-(”
  Vreemd – ik heb die tijdlijn tot oktober vorig jaar doorgekeken maar kan geen “scheldpartijen” ontdekken, schelden is volgens mij ook niet Wubbo’s stijl. En wie bedoel je met AJ? Waarom niet de volledige naam vermeld?

  Ik stel voor dat iedereen die een reactie plaatst dat zuiver doet, zonder overdrijving of aanpassing van citaten. Gewoon ‘man en paard’ noemen verheldert de zaak en voorkomt misverstanden.

 57. Mariet Hoen zegt:

  Melchior, ik plakte de tweet van Wubbo, niet om hem te ridiculiseren, maar omdat het me treurig maakte. Nu al 21 maanden, grotendeels in ketose, weet ik hoelang het duurt, voordat je je er comfortabel mee voelt. Drie weken is niks en heb je nog altijd aanpassingsverschijnselen, die heel onaangenaam zijn.

  • Adriaan. Ik ga af op het verslag van Pieternel. En of hij het nou zo gezegd heeft of niet, als je uitgaat van volledige fysiologische naïviteit heeft hij volkomen gelijk. De notie dat voeding aan de basis ligt van 30 tot 50 procent van alle gevallen van kanker is bull. Het ligt dichter bij 100 procent. En dan moet je niet denken aan ‘carcinogenen’. Kanker is een agrarische ziekte. Zoals ik al vaker heb aangegeven, veel avontuurlijk ingestelde dokters die precies wisten hoe maligniteit er uitziet hebben rondgekeken in allerlei traditionele (jager/verzamelaar) populaties in transitiegebieden. Ze rapporteerden telkens, onafhankelijk van elkaar, totale afwezigheid van kanker in agrofood-naïeve groepen en rappe opkomst van kanker na introductie van het combo granen/suiker/melk/zaadoliën, ook als psychosociale factoren aanvankelijk min of meer gelijk bleven. Als je kanker beschouwt als de metabole (suiker)ziekte die het is, wekt die waarneming geen verbazing.

 58. Adriaan, volgens mij doelt Mariet op een valse tweet van A. Jonkers, een buitengewoon malign element, om in de sfeer te blijven.

 59. Jan Peter van Doorn zegt:

  Ze werden niet zo oud.
  Ze hadden nog geen landheren, koningen, managers.
  Er bestond geen lopende band.
  En geen Maslov.
  Time was time en geen money.

  Kortom dichter bij 100% lijkt me wat overdreven.

 60. Jan Peter,

  Lees de common counter arguments.

 61. Alex zegt:

  @Mariet
  Wubbo Ockels heeft het (in interviews) steeds over Antikanker van David Servan-Schreiber (tevens schrijver van Uw brein als medicijn), nergens over Khayat. 🙂

  En de tweets van A. Jonkers op Wubbo’s account gaan met name over dat boek en het feit dat een openbaar figuur als Ockels dit als het ware promoot en daardoor andere kankerpatiënten op het spoor van positief denken en kruiden en dansen zet (in plaats van bijvoorbeeld ketogene voeding à la Seyfried).

  Wer lesen kann ist klar im Vorteil. 😉

 62. Mariet Hoen zegt:

  Adriaan, van de laatste twee maanden, de conversaties openklikken. Van pogingen tot afspraken maken tot reacties op het optreden bij P&W, zoals deze van AJ ( Melchior heeft haar al genoemd )

  “Broccoli en frambozen eten en Chinese dansjes doen, dan ‘win’ je het van de kanker. Way to go, @ockels. Groot publiek krijgt nu valse hoop” enz.

  Dat is er maar een, dat mag ! Het is twitter.

  Klopt Alex, vergissen is menselijk 😦

 63. Adriaan Keij zegt:

  Melchior en Mariet, jullie bedoelen Aliëtte Jonkers‏ [@aliettejonkers] en haar reacties jegens Wubbo Ockels uit september? Zoals deze?
  “Broccoli en frambozen eten en Chinese dansjes doen, dan ‘win’ je het van de kanker. Way to go, @ockels. Groot publiek krijgt nu valse hoop.”
  Ja, is wat ongenuanceerd van mevrouw Jonkers, zacht gezegd. Maar dat is ‘twiter-taal’ denk ik, popie-jopie, jip-en-janneke taal. Dat moet je met een korreltje (keltisch zee-) zout nemen. Verder ken ik haar niet, kan dus ook niet beoordelen of ze “evil” is 😉

 64. Okay. I stand corrected, Alex. Excuses aan A.J. (die ik nog steeds niet aardig vind :-)).

 65. Alex zegt:

  That’s okay, Melchior. Ik ook niet. Teveel twitterdiarree. 😛

 66. Alex zegt:

  Mariet, wellicht dat hij met dat boek (Het echt antikankerdieet) van Khayat beter af was geweest, geen idee, nooit gelezen. Het enige wat ik daarvan weet staat hier: http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/113848/eten-tegen-kanker.htm

  Dit in tegenstelling tot de boeken van Servan-Schreiber die ik allebei gelezen heb en met name het eerste (2003) (in ieder geval toen ;-)) interessant vond.

 67. Jan Peter van Doorn zegt:

  Natuurlijk heb ik die gelezen en misschien ook wel begrepen.
  Maar ik vind Watve ook verrassend.

  Misschien praten we langs elkaar heen 😉

 68. Mariet Hoen zegt:

  Alex, ik ken ze alle twee niet. Bij googlen kwam ik Khayat als eerste tegen en dacht dat hij dat bedoelde.
  En niemand noemt Seyfried of ketogeen in de tijdlijn van Wubbo.

  Gelukkig weinig kanker in mijn omgeving, maar als…dan zou ik… me rot zoeken….

 69. Jan Peter, de eventuele link met Watve intrigeert mij ook.

 70. Uit dit overzichtsartikel (in feite een heel beknopte samenvatting van het boek) zijn nog wel wat praktische hints te destilleren. Al eerder naar gelinkt, maar wat de hek.

  http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/7

 71. Jan Peter van Doorn zegt:

  Melchior, er zijn twee auto immuunsystemen aan de gang. Het fysieke en het psychische. Die vervolgens lekker met elkaar samenwerken.

 72. Jan Peter van Doorn zegt:

  Zoiets 😉

  • Het blog van Dominic D’Agostino (University of Florida) bevat ook veel aanvullende (en vooral praktische) info.

   • Karin, dit biedt absoluut geen garantie, in die zin is de zekere toon niet gerechtvaardigd. Maar het lijkt me momenteel met stip de beste aanpak die er is.

    N=1: Fred Hatfield

    Dr. D’Agostino:

    “We have dramatically increased survival with metabolic therapy,” he said. “So we think it’s important to get this information out.”

    It’s not just lab mice. Dr. D’Agostino has also seen similar success in people – lots of them.

    “I’ve been in correspondence with a number of people,” he said. “At least a dozen over the last year-and-a-half to two years, and all of them are still alive, despite the odds. So this is very encouraging.”

 73. Karin zegt:

  Zijn er ook mensen die zelf kanker hebben of hebben gehad en schrijven en lezen op dit blog?
  Ik merk een vorm van irritatie bij mezelf over theorie en de uitgesprokenheid ervan. Ik ben erg overspannen en dat laat weinig ruimte om zelf hard te gaan lezen. Ik snap dat egodocumenten ook niet een heel erg wetenschappelijke basis hebben. Toch zou ik graag succesverhalen lezen. Het gaat nogal ergens over!

 74. Jan Peter van Doorn zegt:

  Melchior: ik zie het nu pas. Immuunsystemen en auto-immuunziekten.

 75. Karin,

  Dr. Eugene Fine van de lopende RECHARGE trial

 76. O ja, natuurlijk ‘moet’ een kankerpatiënt ook metformine slikken (à 2 cent per dag of zo :-)). Werkt op zichzelf, maar waarschijnlijk synergistisch in combinatie met KD.

 77. Karin zegt:

  Hoi Melchior, 🙂 Dank je wel.
  Mijn hoofd is vol. Ik snap je bedoeling maar ik kan en ga er niet in bijten.
  Ik lees ook wel Chivo die verkondigt op dat mensen juist heel oud worden van koolhydraten. Op wetenschappelijke basis. En ik lees op andere plekken hoe koolhydraten in mijn geval juist goed zijn voor het zenuwstelsel. Ik zoek dus overzichtelijk en werkbaar advies. In het algemeen. Voor mijn zenuwsteltechnische ik en over kanker in het bijzonder. Ze vallen in mijn buurt ook als bosjes. Als ik kanker krijg ga ik vast aan de ketogeen.
  Maar voor mij telt levensduur niet perse over levensblijheid. Wubbo kan ook alleen maar leven op zijn eigen authentieke manier. Dood is tenslotte het enige doel van leven. Loslaten moeten we toch. One way or another.

 78. O ja, dit gaat over kanker, Karin en dus over een therapeutische strategie ;-). Of constante ketose optimaal is voor mensen met een nog intact metabolisme (volledig vonkende mitochondriën), daar ben ik nog lang niet uit. Zelf eet ik gewoon paleo (maar wel zonder zetmeelrijke knollen, sinds Anna’s amylase-posts, Australische Anna, bedoel ik).

  En ja, natuurlijk zijn we straks allemaal dood. Maar dat is zo’n, nou ja, dooddoener :-). Tot die tijd graag zo weinig mogelijk verval.

 79. George zegt:

  ja dat is een dooddoener, daarop aansluitend de woorden van Stephanie Seneff:
  “Every individual gets at most only one chance to grow old. When you experience your body falling apart, it is easy to imagine that this is just due to the fact that you are advancing in age. I think the best way to characterize statin therapy is that it makes you grow older faster. Mobility is a great miracle that cholesterol has enabled in all animals. By suppressing cholesterol synthesis, statin drugs can destroy that mobility. No study has shown that statins improve all-cause mortality statistics. But there can be no doubt that statins will make your remaining days on earth a lot less pleasant than they would otherwise be.

  To optimize the quality of your life, increase your life expectancy, and avoid heart disease, my advice is simple: spend significant time outdoors; eat healthy, cholesterol-enriched, animal-based foods like eggs, liver, and oysters; eat fermented foods like yogurt and sour cream; eat foods rich in sulfur like onions and garlic. And finally, say “no, thank-you” to your doctor when he recommends statin therapy.”

  uit: http://people.csail.mit.edu/seneff/why_statins_dont_really_work.html

  via Art De Vany

 80. Janet Noome zegt:

  Kennen jullie de Nieuw Zeelander Grant Schofield? Hij bespreekt in een goede blogpost twee bijdrages in Nutrition Today en European Journal of Clinical Nutrition over het Ketogeen Dieet. Erg overzichtelijke en praktische info. http://profgrant.com/2013/07/05/how-ketogenic-low-carb-high-fat-diets-work/

 81. Alex zegt:

  Grant Schofield: Low carb high fat: Challenging beliefs

 82. Dank Janet en Alex! Wat een topgast! Duidelijk blog ook.

 83. “Look, white guys are gonna come here. Don’t trust them.”

  Briljant :-).

 84. “High insulin is the direct cause of diabetes, cancer, heart disease and many neurodegenerative diseases. This is totally clear, but seldom mentioned or even recognized.”

 85. Moet je insulinerespons (piek en AUC) op havermout zien!!! Waar heeft Kris Verburgh dat bizarre havermoutfetisjisme toch vandaan?

 86. Alex zegt:

  “Ik raad havermoutpap echter aan omwille van talloze andere redenen dan de glycemische index. Deze redenen maken dat havermout, in tegenstelling tot volkorenbrood en pasta wél gezondheidsclaims van de Europese Unie heeft (bijvoorbeeld dat het goed is voor hart en bloedvaten). Volkorenbrood heeft tot nu toe nog géén enkele gezondheidsclaim gekregen om te drukken op een broodzak. Idem voor pasta. ” Aldus Kris Verburgh

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3518863/2013/09/30/Met-De-Voedselzandloper-wil-ik-mensen-wakker-schudden.dhtml

 87. Wat een bullshit. Het verlaagt serum cholesterol (forse heropnameremming) en dat is bepaald geen verdienste.

  Wat zou hij zeggen van die insulinerespons?

 88. Alex zegt:

  Ik gaf je alleen een antwoord op jouw vraag Melchior :-), je weet hoe ik over de Voedselzandloper denk.

  Wellicht dat 1 van de kwetteraars/feestboekers het voor jou aan Kris Verburgh wil vragen?

  • Sorry Alex, het klonk wellicht als een uitval tegen jou, maar hij was natuurlijk alleen gericht tegen (de boodschap van) ome Kris. Dat is een van de tekortkomingen van teh interwebzzz. Weinig non verbale uitdrukkingsmogelijkheden.

 89. Alex zegt:

  No need to apologize Melchior, dat had ik wel begrepen, vandaar de smiley. Net als jij ben ik het niet met de volledige boodschap eens, maar zie geen reden hem gelijk af te branden. Hoe meer reacties iemand uitlokt, hoe groter de kans dat er toch iets van waarheid in de uitspraken zit (Davis als ook Verburgh).

  Ik mag dan afgelopen maandag met smaak een stuk appeltaart (homemade, from scratch, not by me) hebben verorberd, maar havermoutpap met sojamelk komt er niet in. En na het lezen/luisteren van informatie van Tom O’Bryan vrees ik dat dat m’n laatste stuk was. 😦

 90. Alex, ik reageerde laatst liberaal op 85/15 (een stuk appeltaart op z’n tijd moet kunnen), om niet als totale freak over te komen, en dat vind ik ook beslist voor anderen, maar mijn eigen werkelijkheid is anders :-). Dingen die niet gewoon zijn zoals ze zijn, oefenen geen enkele aantrekkingskracht meer op me uit. Brood, taart, pizza, pasta, koek, whatever, ik herken het simpelweg niet meer als eten. Het laatste nonvoedsel wat ik heb gehad was een beetje roggebrood dat de bodem vormde van een zalmtaart die mijn schoonmoeder afgelopen januari op haar verjaardag serveerde. Ze kent en respecteert mijn afwijking, maar ik vond het te gênant om in de kring de zalmtaart van de bodem af te schrapen ;-).

  Dus die summit is al bezig? Fuckeroni. Kan overdag helaas sporadisch kijken/luisteren, wel snel wat roepen :-).

 91. @havermout;

  Geen paleo, geen lifestyle magazine, wel LOL @havermout

 92. Alex zegt:

  Nee hoor, Gluten Summit begint pas de 11e. Heb zelf wat gegoogled op Tom O’Bryan omdat ik vind dat zijn verhaal behoorlijk compleet is (vandaar ook dat ik het interview gluten/autoimmuun postte https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/10/30/n1-ziekte-van-graves-in-remissie-op-paleo/#comment-15745.)

  Heb zelf ook geen tijd/zin om alle interviews te volgen van de summit volgende week, maar heb een aantal favorieten op het oog, waar ik in ieder geval tijd voor probeer te maken/houden. 😉

  Lieve schoonmoeder heb je zo te horen. Klinkt lekker, recept zul je wel niet hebben; afgezien van zalm (vers/gerookt, beide?) zuivel/gelatine? 😀

 93. Zal vragen naar recept.

  Een verpleegkundige, zucht… Geen land mee te bezeilen als het om paleo et al gaat (praat ik natuurlijk ook nooit over, ik doe gewoon).

  Maar wel super aardig :-).

 94. Alex zegt:

  FWIW Je bent geen freak als je voor je overtuiging opkomt/volgens je eigen principes wenst te leven, alleen als je het nodig vindt die luid en duidelijk te ventileren bij iedere gelegenheid. Dus dat is sowieso niet op jou van toepassing. 😀

  Laxtårta med avocado och löjrom http://www.robsbudgetmenus.nl/receptzoeker?rid=53806 Zoiets?

  Ingrediënten
  200 gram Brabants roggebrood
  75 gram gesmolten boter
  5 blaadjes gelatine
  250 gram verse zalmfilet
  1 fijngehakt sjalotje
  500 gram Hüttenkäse
  2 deciliter crème fraîche
  2½ deciliter slagroom
  2 eetlepels citroensap
  peper en zout
  200 gram gerookte zalm in dunne plakjes
  2 avocado’s
  200 gram rode kaviaar of gekleurd viskuit
  citroen
  (maché) sla

  Bereiding

  Hak het brood in een mixer tot fijne kruimels en meng de boter erdoor. Druk de massa op de bodem van een ingevette springvorm met een doorsnede van 24 cm. en zet de vorm in de koelkast. Week de gelatine in ruim koud water. Maal de zalm in de mixer tot een gladde massa. Roer er de fijngesneden sjalot, Hüttenkäse, crème fraîche en als laatste de stijfgeslagen slagroom door. Maak het mengsel op smaak met peper, zout en citroensap. Haal de pit uit de avocado’s, schil de vruchten en snijd ze in plakjes. Knijp de gelatine uit en laat deze op een laag vuur smelten. Giet de gelatine in een dun straaltje op de zalmmousse en meng alles goed. Leg een dunne laag zalmmousse op de bodem van de vorm, daarop een laag gerookte zalm en daarover schijfjes avocado. Dek het geheel af met een tweede laagje en strijk het glad. Laat de taart in de koelkast een paar uur opstijven. Verdeel vlak voor het serveren de kaviaar erover. Haal de taart uit de vorm en snijd hem met een scherp mes in acht tot twaalf punten. Serveer de taart op wat blaadjes sla en met schijfjes citroen.”

  Misschien wel een goed idee voor mijn verjaardag (heel toevallig ook in januari ;-)).

 95. Alex zegt:

  Kan trouwens ook zonder bodem gemaakt worden denk ik, net als kwarktaart. 🙂

 96. Mariet Hoen zegt:

  Gezellig, dat gebabbel over familie en appeltaart. Ik doe even mee 🙂
  Als ik mensen nú brood ( of appeltaart ) zie eten, kijk ik daarnaar alsof het aliens zijn, ook familie, van een andere planeet. Ze vragen dan vaak of ik het niet erg vindt, dat zij wél appeltaart eten, lief toch !!!
  Dan lukt het me niet om ze te overtuigen, dat ik er echt geen moeite mee heb, ze geloven het niet 🙂

  Foto’s van dieren waar ik me qua eten meer verwant mee voel, zó mooi. Denk maar niet, dat die talen naar appeltaart, ha, ha.
  http://twentytwowords.com/2012/10/31/photographing-animals-as-if-they-were-human-20-pictures/

  • Toevallig ben ik cannabis een beetje aan het researchen voor iemand met reumatische cachexia/sarcopenie die niet van paleo wil horen. Cannabis is ook eetlustopwekkend, maar ik weet niet of eetlustopwekking de weg is bij iemand met cachexia en totaal gebrek aan eetlust. Dikke kans dat de anorexia een beschermingsmechanisme van het lichaam is en dat je de boel verder in het honderd trapt als je alleen dat mechanisme opheft… Waarom hebben zelfs de ziekste mensen zo’n waanzinnige aversie tegen paleo?

 97. Folkert zegt:

  “Waarom hebben zelfs de ziekste mensen zo’n waanzinnige aversie tegen paleo? ”
  Ik zou het niet weten. Maar niet zieke mensen uit mijn omgeving zeggen bijvoorbeeld het volgende:
  – Eet jij dat, makreel ?
  – Een pond groenten is veel te veel.
  – Doe je slagroom in je koffie ?
  – Brood heb je nodig, jongen.
  – Drink je geen bier ?
  – Man, wat ben jij mager.
  – Je hebt toch niks onder de leden ?
  – Kan nooit goed voor je zijn dat gejakker op de fiets.
  – Doe toch eens normaal.
  – Wat ben jij een ongezellige zak, zak !
  – Dwing je dat lieve vrouwtje van je om ook zo te eten.
  – Je slaapt 8 a 9 uur in 1 blok ? Veel te veel.
  – ’s Morgens breng je weg , wat je ’s avonds heb gegeten ?
  – Dan kan het niet verteren, man, er staat minstens 48 uur voor.
  – Gek, dat je nooit spierpijn hebt, dan doe je zeker niks.
  – Schapenribben zijn voor de hond, je bent toch geen hond ?
  – Ja, als je zo gaat eten, heb je niks aan je leven !

  • Folkert, klassiek.

   Gewoon laten blaten. People suffer. People want to suffer.

   Op N=1 vrijdag aan de andere kant van de plas dit keer een mooi verhaal van een vader die voor de verandering luisterde naar zijn dochter.

   Noteer vooral ook de karakterverandering. Brood en pasta geven je een Foodlog-humeur.

   Tijd om te gaan jagen (Lidl en Jumbo in Dokkum :-)).

 98. sigme zegt:

  @Folkert, wat doe jij met die schapenribben? Ik heb nogal wat op komst, deze winter. Normaal voer ik ze aan de honden..

 99. Jo tB zegt:

  De vooraankondiging is al een paar keer langs geweest. Wubbo Ockels is de gast in de wandeling morgen om 18.30 uur Nederland 2.

 100. Hans zegt:

  Meer niet ? 😉 🙂 herkenning …. en ben inmiddels (bijna) zover niet meer op dat soort reacties (kost moeite ) in te gaan voor eigen gemoedsrust …..

  Uiteindelijk is een ieder in zijn /haar leven verantwoordelijk voor zijn eigen handelen ……..

  Dat een compleet volk , lees Nederlanders , ziek is/ blijft en of wil blijven , onwetend of niet , zie hier wederom van ,,ONS” ,, Voedingscentrum ” ;
  http://www.foodlog.nl/artikel/voedingscentrum-wil-wetenschap-op-je-brood/

 101. Hans zegt:

  @Folkert eerste alinea

 102. Guido Vogel zegt:

  Morgen worst maken van het Bonte Bentheimer varken. Net zo goed als cannabis? Awaiting RCT….

 103. Hans zegt:

  @ Guido ,
  3xB dus Bofkont Bonte Bentheimer , en tip http://overworst.com/workshop-worstmaken/

 104. sigme zegt:

  Oh, de Bentheimer is lekker! Prima materiaal voor eigen worst. Ik heb gister mijn geslachte Bentheimertjes opgehaald, het exemplaar dat ik zelf mee naar huis nam woog 110 kilo. Elke dag gras gegeten behalve de laatste drie weken: toen voerden we ze eikels.
  En hoewel het voor deze kwaliteit vlees natuurlijk spotgoedkoop is, valt het me altijd tegen hoeveel geld we aan pure kostprijs (alleen voer en slachten) voor een varken betalen. Komt nu op 6 euro/kilo slachtgewicht; en van het slachtgewicht blijft zo’n 70% over aan vlees in de diepvries..

 105. Folkert zegt:

  Sigme, wij eten schaap in de Irish Stew ( http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_stew ) en in de Lancashire Stew ( http://en.wikipedia.org/wiki/Lancashire_hotpot ).
  We bereiden het echter in de Römertopf. De schapenribben kopen we bij Dunya in Hatert
  ( http://dunyainternationale.nl/ ). Wanneer er geen schaap is , nemen we lamsnek. Ik koop daar ook lamslever, lamshart, en lamsnieren. Voor onze Turkse landgenoten is het de gewoonste zaak om schaap te eten.

 106. Sigme, wij eten schaap in de Irish Stew ( http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_stew ) en in de Lancashire Stew ( http://en.wikipedia.org/wiki/Lancashire_hotpot ).
  We bereiden het echter in de Römertopf. Favoriete gerechten te onzen huize.De schapenribben kopen we bij Dunya in Hatert ( http://dunyainternationale.nl/ ). Wanneer er geen schaap is , nemen we lamsnek. Ik koop daar ook lamslever, lamshart, en lamsnieren. Voor onze Turkse landgenoten is het de gewoonste zaak om schaap te eten.

 107. Paula zegt:

  ‘Hierbij blijven wij zo dicht mogelijk bij wat de Nederlanders gewend zijn te eten.’
  (http://www.foodlog.nl/artikel/voedingscentrum-wil-wetenschap-op-je-brood/)

  Is aansluiten bij het huidige voedingspatroon van de Nederlander is belangrijker dan de wetenschap achter voeding en gezondheid?
  Dat is dus geen wetenschap op je brood, maar gewoon blijven eten wat je gewend bent en vooral niets veranderen. Dan hebben we ook geen Voedingscentrum meer nodig.

 108. Folkert zegt:

  Sigme, wij eten schaap in de Irish Stew en in de Lancashire Stew. We bereiden het echter in de Römertopf. Favoriete gerechten te onzen huize.
  De schapenribben kopen we bij Dunya in Hatert. Wanneer er geen schaap is , nemen we lamsnek. Ik koop daar ook lamslever, lamshart, en lamsnieren. Voor onze Turkse landgenoten is het de gewoonste zaak om schaap te eten.

 109. sigme zegt:

  Folkert, dank voor de toelichting. Ik had het niet goed begrepen en dacht niet aan ribben-met-vlees. Ik laat de ribben tegenwoordig uitbenen, het vlees wordt gehakt en de kale ribben voer ik aan de honden. Wij hebben het afgelopen jaar 3 schapen opgegeten (lammeren, van een klein jaar oud), en dit jaar verwacht ik er weer ongeveer zoveel te eten, al hebben we dit jaar meer aanbod: er lopen 7 ramlammeren in de wei.

 110. Folkert zegt:

  Drie keer is scheepsrecht , zou je zo zeggen. Dat was echter niet de bedoeling. WordPress sloeg op hol, of ik. Vandaar.

 111. Zeven zegt:

  Melchior,
  Gewichtsverlies bij iemand die ziek is lijkt me een vrij standaard mechanisme van het lichaam, maar hoe kan extreem gewichtsverlies waarbij je ook spiermassa kwijtraakt het lichaam beschermen? En met het gebrek aan eetlust valt het denk ik wel mee, iemand die extreem mager is wordt ook vaak klinische depressief en heeft dan geen zin om te eten.

  En merk ook dat gebakjes enzo niet meer aantrekkelijk zijn….?….?….kan ook weer onhandig zijn in je sociale leven.

 112. Zeven zegt:

  En dat zieken het niet meer willen proberen, is denk ik doordat ze al heel veel achter de kiezen hebben (no pun intended). Ook wel eens aan iemand met reuma voorgesteld om het een maand zonder brood en pasta te proberen, maar als diegene er niks mee doet dan houdt het op.

 113. Er is toch zo’n typisch nederlands gezegde….”Wat de boer niet kent, eet ‘ie niet”. Kennelijk zijn er meer boeren in Nederland dan wij denken. 😉

 114. Zeven, de cachexia/sarcopenie is schadelijk en zelfs gevaarlijk. Maar het gebrek aan eetlust is niet de oorzaak van de cachexia. Als je het gebrek aan eetlust opheft zonder de onderliggende pathologie te corrigeren, loop je het risico dat je dingen erger maakt. Het is niet eens zeker dat de patiënt door die extra calorieën meer spierweefsel opbouwt.

 115. Zeven zegt:

  Melchior,
  Dank voor je snelle antwoord. Ik denk zelf dus dat het met het gebrek aan eetlust wel meevalt, meer dat iemand die ongezond mager is geworden nergens zin meer in heeft (klinisch depressief) en dus ook niet in eten. Ik heb een sterk vermoeden dat iemand niet zozeer mager wordt als gevolg van ziekte (een bepaalde pathologie dus) maar door de gevolgen van die ziekte. Lijkt hetzelfde, maar is het niet.

  Wat je opmerking over het opbouwen van extra spierweefsel door extra calorieën betreft: ik heb een video gezien van Richard K. Bernstein juist over dat onderwerp en de video houdt op juist op het moment dat hij bij dat stuk komt.

 116. Zeven zegt:

  Ron,
  Het zal de menselijke aard wel zijn. Als je ziet hoe mensen reageren op Tim Noakes dan zakt je broek ervan af.

 117. Folkert zegt:

  Naar de Wandeling gekeken. Wie van jullie ook ? Die jongen op z’n 29″ over het strand had mijn aandacht. Waarmee ik maar wil zeggen dat de aandacht van de een, niet de aandacht van de ander is. Ockels zit in een eigen wereld en dat is niet de mijne. Ik heb er niets van begrepen.

 118. Alex zegt:

  The Truth about Gluten, dr. Adrian den Boer DBC natural health

 119. An zegt:


  Al 33 jaar geleden wist dit geniale duo hoe het zit. Beste heer Ockels, ga de tijd die u nog rest nou niet verknoeien aan dit soort aandachttrekkerij en het in doodsnood aanprijzen van flauwekul. Sterkte ermee.

 120. Vooral spiritueel bezig zijn? Nee. In zijn eigen woorden, hij zoekt balans in body-mind-spirit. Spiritueel hoort erbij, maar ook beweging, en ook voeding, en ook slaap, en ook vroeg op staan, enz. Voor mij herkenbaar aangezien ik een vergelijkbare pad al 4 jaar ‘met succes’ bewandel.

 121. Adriaan Keij zegt:

  Update over Wubbo Ockels: hij gaat meedoen met een cursus van Wim ‘The Iceman’ Hof. Da’s mooi, dat doe je niet als je zwaar ziek in bed ligt toch? Soms is het mooi als voorspellingen van ‘artsen’ niet uitkomen…

  Vwb low carb is zijn visie als volgt (ik citeer uit zijn e-mail): “Voor mij is low carb niet goed. Mijn fysiologie ging sterk achteruit, ik verloor 6 kilo in twee weken en veel spiermassa. Voor mijn herstel is juist een sterk fysiologie belangrijk. Ons lichaam maakt veel stoffen zelf aan, zoals suikers voor de hersenen, ook als we die niet via voedsel naar binnen krijgen. Dus het effect van low carb is minder dan voor een proefmuis in een lab.”

  En terugkomend op mijn berichtje van 6 november 2013 5:59 PM: Wubbo heeft zijn visie op de uitspraak waarmee jij dit onderwerp opent niet geplaatst, maar vindt het ok als ik het er op zet, want als gezegd – het was iets genuanceerder.

  Wubbo Ockels mailde dit nadat ik hem gewezen had op dit blog: “Dit heb ik nooit gezegd. Ik heb Ruud Koonstra gevraagd wat hij zich herinnert en dat klopt met mijn herinnering: Met betrekking tot jouw verzoek over mijn herinnering over het gedenkwaardige moment en het gevoel wat ik eraan over heb gehouden tijdens de Food CEO bijeenkomst het volgende: eerst gaf jij de, voor mij de bekende, schets over de toestand in de wereld en de zorg die wij allen zouden moeten hebben om onze planeet te beschermen. Daarna liet je de röntgenfoto zien van jouw tumor en maakte de vergelijking tussen de verkankering van de wereld en van een lichaam. En dat je het vaak pas echt gaat voelen als het heel dichtbij komt. Erg indrukwekkende, harde maar eerlijke vergelijking die bij mij nog lang door dreunde. Daarna ging je uitleggen dat 30 of 50% (weet ik niet meer zeker) van de kankers volgens Amerikaans onderzoek komt door voeding. En volgens mij heb je naast veel andere wijze zaken daarna het publiek erop gewezen dat zij “er over gaan”. Volgens mij dus niet expliciet gezegd dat het (mede) door hun komt dat er kanker is maar door de opbouw van jouw verhaal ontstond er in mijn ogen de situatie van “wie de schoen past trekt hem aan”. Op basis van dat gevoel hebben Rob en zijn zoon en later Bart en ik de conferentie afgesloten door op te roepen je zelf in de spiegel te durven kijken en met lef en kwetsbaarheid je verantwoordelijkheid te nemen. De rest van wat er toen gebeurde weet je.

 122. Piet Kuin zegt:

  @Alex , Bedankt voor de video van dr Adrian Den Boer
  Ik volg al het paleo dieet van Richard de Leth met zijn Oersterk kookboek, maar eet af en toe nog taart in het weekend. Dat ga ik dus niet meer doen.
  vriendelijke groet,
  Piet

 123. Hans zegt:

  Wat een niveau! Echt te triest voor woorden.
  Wubbo: je bent een bijzonder mens. Respect!

 124. Hans zegt:

  Voor alle duidelijkheid , de Hans hierboven ben ik niet .

 125. Ik zag het ook, echte Hans 🙂 . Wilde je net vrijwaren. Zie net dat die post over Ockels gisteren plotseling 2500 hits kreeg. Geen idee waar ze vandaan kwamen.

  Snap ook niet wat deze chagrijn zo triest vindt aan die post. Hij was erg goed bedoeld.

 126. Waar komen al die Ockels-fans vandaan!!! Deze pagina is vandaag al weer 250 keer aangeklikt. Dat is bizar. Ga weg! Er is hier niets te halen voor creationisten. Ik wil geen bezoek van piskijkers en Hare Krishna’s.

 127. Alex zegt:

  Waarschijnlijk is dit de reden: gisteren stond een artikel over Wubbo op http://www.nieuws.nl/algemeen/20140323/Voormalig-astronaut-Wubbo-Ockels-wil-niet-dood-enkiest-voor-alternatieve-routes EN er was een uitzending bij Ivo Niehe Tros tvshow.

  Als je vervolgens bij grote broer goegel Wubbo Ockels ingeeft staat dit blog op de eerste pagina. Direct na “Wubbo Ockels zwamt een eind in de ruimte over kanker”…

 128. Gezien.

  Tja. Erg.

  thomas.seyfried@bc.edu

  http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/7

  Niet dat hij en D’Agostino de oplossing hebben, maar in die hoek zitten de beste kansen.

 129. Alex zegt:

  Reeds geplaatst in ‘een omfietspodcast over kanker’ (comment 20174 en 20410), maar voor diegenen die niet verder kijken dan deze post:

  Klik om toegang te krijgen tot carcin.bgt480.full.pdf

  Cancer as a metabolic disease: implications for novel therapeutics
  Thomas N.Seyfried, Roberto e.Flores, Angela M.Poff and Dominic P.D’Agostino

  Cancer as a Metabolic Disease: Impaired Mitochondrial Function and Tumorigenesis
  Thomas Seyfried , PhD; lezing ACAM 2013 meeting: http://digivisionmedia.com/lectures/acam/cancer-as-a-metabolic-disease-impaired-mitochondrial-function-and-tumorigenesis-thomas-seyfried-phd/

 130. Interessant.

  Zoektermen overzicht van vanochtend:

  wubbo ockels 19
  wubbo ockels ziek 3
  wubbo ockels contact 2
  wubbo ockels vermogen 2
  melchior meijer 2
  de naam van de chinese dans-oefeningen wubbo 1
  oil pulling ervaring misselijk 1
  buikpijn strak gevoel na gastric bypass 1
  wubbo ockels getrouwd 1
  reactie op wubbo ockels 1
  ockels dochter schrijft boek 1
  parodontitis weston price 1
  verstopping darmen door kokos 1
  kokosmelk niet goed 1
  brandend maagzuur accuut 1
  wubbo ockels chinese dans 1
  wubbo ockels twitter 1
  kokosnoot zweet 1
  hoe gaat het met wubbo ockels 1
  wubo ockels dood 1
  liesbeth oerlemans 1

 131. maanfiets zegt:

  😀 de naam van de chinese dans-oefeningen wubbo,

 132. 🙂 .

  Tussenstand nu:

  Titel Bezichtigingen
  Wubbo Ockels: “Jullie hebben mij ziek gemaakt.” 1.308
  Homepage / Archief 610
  Eerste paleo-lezing in de metropool Zuidhorn 315
  Kanker: een neolithische insulineafhankelijke suikerziekte 156
  Wordt Honig aardappelzetmeel dè Paleo Hack van 2013? 97
  Een omfietspodcast over kanker 47
  Melchior Meijer 38
  Paleo op een bierviltje 37
  Het Oerdieet van Remko Kuipers komt (en zelfs Dr. Frank ‘gelooft’ er in)! 29
  Is kokos minder sympathiek dan we denken? 27
  Andere berichten 406
  Totaal aantal views van berichten op je blog 3.070

 133. Hans zegt:

  Maan , kan je wat duidelijker zijn wat je bedoelt ?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Creationisme , nogal veelomvattend en voor veel Nederlanders leidend en met voeding verband houdend zo ik vrees ……

  Veranderen …… , kennelijk alleen voor vrij / zelf denkers 😳

 134. Hans zegt:

  Oh Maan , snap’m al 😉

 135. Yvonne zegt:

  Heeeej mijn zoekterm was paleo ockels … Staat er niet bij?? 😉😗😃 om mijn mannetje te tonen hoe zinnig paleo kan zijn voor gewone mensen of populaire ruimtevaarders.. hoe leuk Melchior schrijft, waarom ik op van die rare schoenen ren, enzovoort. Kortom een gewone man, mijn mannetje…

  Grappig toch, Melchior, dat contrast waarmee je reageert op enerzijds een angstaanjagende feestdag aan Wubbo bezoekers … en je 100 Punten dame in Zuidhorn, tuurlijk mevrouwtje, in het licht van het ‘uitdragen van de boodschap’. Trouwens het kan toch best een beetje waar zijn, dat die boterham niet meer zoveel kwaad doet als de majority aan Marsen of mayonaise en ander junkfood achterwege blijven in het boerendieet.. Het is toch uiteindelijk een troebele lens…. Een perspectief ? Ik zou iets over James willen zeggen en hoe verschillende mensen anders lezen maar ja, ook dat is puur een kwestie van viewpoint. Niet over wie gelijk heeft want begrijpelijk, dat zeker, maar een internet mist altijd de intonatie van de stem, nu ja, enzovoort..blablablabla..

  Van Zuidhorn ga je in een dag of wat naar bijna nationale bekendheid via de TV show, men geeft het een Remko te doen, nietwaar?? Het geeft het bierviltje weer een boost. Maar wat ik vooral hoop, is dat dit weer terugkoppelt naar Wubbo, en dat die via welk aanknopingspunt dan ook in deze draad iets vindt om vast te grijpen. Ik hoop dat hij deze #^%^>+>*ziekte overwint. En jij hebt 2000 lezers, in plaats van zes 🙂
  Dat is win-win, komt die paradigm shift toch nog in zicht…

  • Dank voor je wijze overwegingen, Yvonne. En leuk te horen dat je ook op rare schoenen rent 🙂 .

   Ik denk niet dat Wubbo hier iets mee gaat doen, want hij is bevriend met Bob Pinedo. En die zal hem zeker weghouden bij Thomas Seyfried et al, alleen al omdat die het werk van Warburg hebben durven afstoffen (wat in kankerkringen heeeeeeel erg not done is). Het kan tegen je werken om vriendjes in de top van een sector te hebben.

   Wat betreft non verbale communicatie, misverstaan, etc, hier was geen woord Chinees bij. Het standpunt (en daarmee de mindset) werd bij navraag ondubbelzinnig bevestigd. Het is ontnuchterend maar leerzaam om te ontdekken wat voor vlees je werkelijk in de kuip hebt.

   • Een interessante vent was Stanislas Tanchou, arts in Parijs onder Napoleon. Hij noemde de mate van graanconsumptie de beste voorspeller van de incidentie van kanker. Maar blijf vooral vertrouwen op mensen als Fred Brouns, Frans Kok, Broer Scholtens en Jaap Seidell. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg 🙂 . Kanker is normaal.

    I’m not the first person to think this way. That is actually the title of one of my favorite books, a book by Vilhjalmur Stefansson called Cancer: Disease of Civilization? (1960). The idea started some time before Stefansson in a lecture given at a Paris medical society in 1842 by Stanislas Tanchou, a physician and one of Napoleon’s surgeons. At that time France was a primary center of science and medicine in the world. You have to remember where we were in the world at that time: it was the era of scientific discovery and manifest destiny; white people were going to conquer and civilize the world and make it safe for Christianity. Against this political backdrop Tanchou in his lecture claimed he could predict the exact incidence of cancer in all the major European cities over the next fifty years, and it was all dependent on the percentage of grain in their diets.

    Tanchou’s numbers were all recorded and in time they came exactly true—a certain cancer percentage for Berlin, a certain percentage for Munich, and so on. The cancer incidence all depended on the amount of cereal grains in the diet. This set off a huge furor around the world since the great mission of the age was to civilize every inch of the globe. Here was somebody in a center of civilization who declared that these people who don’t eat grains, who have the more indigenous hunter-gatherer diet, never get cancer.

 136. Pingback: Wubbo Ockels: “Jullie hebben mij ziek gemaakt.” | 024ab

 137. Yvonne zegt:

  Tja nu ja ik ben een beetje naief trutje dat altijd maar hoopt dat alles weer op pootjes terecht komt…. Rare jongens die Chinezen, het is niet anders…

  Wow! Als die Tanchou gelijk heeft dan komen onze boerenjongens en -meisjes helemaal niet zo goed weg met die paar boterhammen…. Google vindt dit verhaal vooral terug bij de wappers en gokkers en andere gluten-vrije vogels. Niet dat die niet serieus zijn maar in het kader van de harde schetenwap.. eh.. wetenschap, en zo… kan dat niet gewoon een broodje aap zijn? Mag ik een Alexje?

 138. Alex zegt:

  Een Alexje? 🙂

  http://www.stanford.edu/dept/HPS/154/May27Proctor.pdf blz. 18

  “The question of whether cancer is on the rise was already debated in the first half of the nineteenth century. Stanislas Tanchou (1791-1850), a Parisian physician, was one of the first to attempt a proof using statistics. In a 1843 memoir addressed to the illustrious French Academy of Sciences, Tanchou suggested that cancer was “like insanity, much more common in civilized nations”. Tanchou took great pains to document, based on mortality records collected by the Departement de la Seine, that cancer deaths had increased in Paris from 595 in 1830 to 779 in 1840; he also showed that cancer rates were higher in Paris than in the suburbs. Cancer was more common among Christians than among Moslems, among the French than among the English. Cancer was more common among domestic than among wild animals, and, in Egypt, was more often found among Turkish women than among Fellah women. Cancer was “practically unknown” in America and Africa.”

 139. Alex zegt:

  Mocht iemand interesse hebben in het originele onderzoek van Stanislas Tanchou: http://books.google.nl/books?id=5KtEAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
  Recherches sur le traitement médical des tumeurs cancéreuses du sein … Stanislas Tanchou
  vanaf pagina 355…

 140. Alex, you are a god send 🙂 . Was al een tijdje aan het zoeken.

 141. Yvonne zegt:

  aaaaaah, Alex, ja, die! Wat prachtig, die PDF! En dan het neusje, het origineel. Ga ik aan beginnen. DAT zijn Alexjes, geweldig! Hoe doet ie dat toch?

 142. Yvonne zegt:

  Dat vind ik dan weer humor, de uitgever zit op “Rue de Croissant” 🙂

 143. Hans zegt:

  Alex , mevrouw ….hihi…

  Snap er ook nix van hoe je dat allemaal zo snel vinden kan , fantastisch !

  Zou je die knakker in Zoltkaamp niet e.e.a. kunnen uitleggen ter verbeterering en duidelijkheid van zijn mooie blog om dat hier te plaatsen indien mogelijk ? 💡

  Maar sowieso dank voor je snelle recherchewerk !

 144. Alex zegt:

  Geen idee waar je precies op doelt Hans, maar ik ben blij dat het menigeen niet ontgaan is dat ‘Alex’ in dit geval verwijst naar een vrouwelijk persoon, niet zozeer een ‘mevrouw’ 🙂 maar ook geen meisje (meer). 😉

  Allen dank voor de uitingen van waardering!

  Juiste link complete boek: https://archive.org/details/recherchessurlet00tanc Recherches sur le traitement médical des tumeurs cancéreuses du sein … Stanislas Tanchou
  met mogelijkheid tot downloaden pdf; aangezien Google books verschillende pagina’s niet gescand heeft en omdat de paginanummers niet helemaal kloppen: statistique vanaf pagina 255.

 145. Hans zegt:

  Alex, ik bedoelde dat Melchior ergens plaatst bij de zoekfunctie hoe iets preciezer te zoeken zoals jij dat doet. Doe je dat misschien ook via Google ( geavanceerd ) zoals RinyW in een ander draadje aangeeft ? Jij bent zo bedreven in dat zoeken …..

 146. Alex zegt:

  Nope, als digibeet, haha, vertrouw ik op mijn geheugen, dus als ik een vermoeden heb bij welke post het waarschijnlijk gepost is zoek ik daar met Control F. Wellicht dat de hint van Stef (plug-in) helpt, geen idee, maar met de andere kom ik niet bij de gewenste reactie uit.

  Ik ben liever goed in vinden dan in zoeken trouwens. 😉

 147. Aldert zegt:

  Ik heb de intro gelezen van Stanislas Tanchou, het is net alsof een hedendaagse ancestral health arts hier schrijft over de conventionele medische wereld van vandaag. Er is niets veranderd sinds 1844.
  Ok, Misschien dat huidige leerlingen niet balen als een patient geneest, omdat ze dan geen lijk hebben om te snijden 😯

 148. 🙂 .

  Tim Noakes kwam met deze treffende uitspraak van Orwell:

  “At any given moment there is an orthodoxy, a body of ideas which it is assumed that all right-thinking people will accept without question. It is not exactly forbidden to say this, that or the other, but it is ‘not done’ to say it, just as in mid-Victorian times it was ‘not done’ to mention trousers in the presence of a lady. Anyone who challenges the prevailing orthodoxy finds himself silenced with surprising effectiveness. A genuinely unfashionable opinion is almost never given a fair hearing, either in the popular press or in the highbrow periodicals.” — George Orwell

 149. marietsebiel zegt:

  Deze TedTalk vandaag geplaatst op FB door Robb Wolf
  William Li presents a new way to think about treating cancer and other diseases: anti-angiogenesis, preventing the growth of blood vessels that feed a tumor. The crucial first (and best) step: Eating cancer-fighting foods that cut off the supply lines and beat cancer at its own game.

 150. marietsebiel zegt:

  RIP
  Boris van der Ham @Borisham
  De eerste Nederlandse ruimtevaarder en jeugdheld Wubbo Ockels is overleden. pic.twitter.com/E4TyyPhBY5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s